Navigacijska pot

Sistemi jamstva za vloge, drugič - 12/07/2010

Hranilnik prašiček z evrskimi bankovci ©EU

EU je predstavila predlog za boljšo zaščito imetnikov bančnih računov in malih vlagateljev ter podobno zaščito za imetnike zavarovalnih polic.

Evropska komisija je v ponedeljek predstavila nove predpise za boljšo zaščito strank v primeru stečaja bank, naložbenih družb ali zavarovalnic. Predlog je del prizadevanj za povrnitev zaupanja potrošnikov v finančne storitve.

Predlagani ukrepi DeutschEnglishfrançais se pridružujejo rastočemu svežnju zakonodaje, ki jo je EU sprejela kot odziv na finančno krizo. Z njimi želi EU povečati preglednost in odgovornost finančnega sektorja.

Eden od predlaganih zakonskih aktov v vseh državah članicah uvaja obvezne sisteme jamstva za vloge v primeru stečaja banke in določa minimalno stopnjo jamstva.

Evropska komisija je lani dvignila jamstvo za vloge z 20 000 EUR najprej na 50 000 EUR, letos pa naj bi se meja dvignila na 100 000 EUR.

Višji znesek jamstva za vloge naj bi preprečil panično dvigovanje denarja iz bank, kot se je to zgodilo leta 2008 ob začetku krize v Evropi.

Nova pravila določajo tudi krajši rok za izplačilo denarja vlagateljem. Po veljavnih pravilih morajo banke sredstva izplačati v treh mesecih, Evropska komisija pa želi to obdobje skrajšati na en teden po stečaju, kot to že velja v ZDA.

Komisija želi tudi zmanjšati zaskrbljenost vlagateljev glede zadostnih sredstev v nacionalnih sistemih jamstva. Banke naj bi v sisteme vplačevale redne obroke, ki bi bili višji za bolj tvegane banke. V kriznih razmerah bi si sistemi lahko medsebojno posojali sredstva.

Novi ukrepi EU ne zajemajo samo potrošniških bančnih računov, ampak tudi račune pravnih oseb, ki jih nacionalni sistemi jamstva zaenkrat izključujejo. Dovoljujejo tudi izplačilo v drugih valutah.

Evropska komisija se zavzema za podobne spremembe tudi pri odškodnini za vlagatelje. Sistemi odškodnin zagotavljajo zaščito pred goljufijami, zlorabami ali napakami operacijskih sistemov, vendar ne pred naložbenimi tveganji.

Znesek odškodnine za vlagatelje naj bi se dvignil z 20 000 EUR na 50 000 EUR. Z boljšo zaščito bi preprečili podobne goljufije, kot je bila ameriška afera Madoff.

Vse predloge morata potrditi še Evropski svet in Parlament.

Podobno naj bi v prihodnosti zaščitili tudi imetnike zavarovalnih polic. Nekatere države že imajo sisteme jamstva za zavarovalne police, vendar pravil na ravni EU še ni, zato je Komisija o tem vprašanju začela javno posvetovanje DeutschEnglishfrançais.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave