Kruimelpad

Garantieregelingen spaartegoeden, stap 2 - 12/07/2010

Spaarvarken wordt gevuld met eurobiljetten © EU

Commissie komt met voorstellen om spaarders en kleine beleggers beter te beschermen en om soortgelijke regelingen voor verzekeringspolissen in te voeren.

De Commissie heeft vandaag nieuwe regels voorgesteld om de cliënten van banken, investeringsfirma's en verzekeringsbedrijven die failliet gaan, beter te beschemen. Zij wil zo het vertrouwen in de financiële diensten herstellen.

De voorstellen DeutschEnglishfrançais zijn een onderdeel van het EU-wetgevingspakket dat naar aanleiding van de financiële crisis wordt ingevoerd om de transparantie en verantwoordingsplicht van de financiële sector te vergroten.

Het wijzigt de EU-regeling die de EU-landen verplicht om een garantieregeling voor spaartegoeden in te voeren die een minimumuitkering garandeert wanneer een bank failliet gaat.

Vorig jaar al heeft de EU het minimum opgetrokken van 20.000 tot 50.000 euro. Voor het einde van het jaar moet dit bedrag nogmaals worden verhoogd tot 100.000 euro.

De hogere garantie moet voorkomen dat rekeninghouders hun spaartegoeden overbrengen naar landen met een betere garantieregeling, zoals in 2008 gebeurde in de eerste paniekerige weken van de bankencrisis.

Volgens de nieuwe regels moeten de spaarders hun geld ook sneller terugkrijgen. Nu hebben de banken daar nog drie maanden de tijd voor. De Commissie wil dat dit voortaan al één week na het faillissement gebeurt, net zoals in de VS.

Een ander voorstel moet zorgen dat de consument meer vertrouwen krijgt in de draagkracht van het nationale garantiestelsel. Banken moeten er regelmatig een bijdrage aan leveren die in verhouding staat tot de risico's die zij nemen. In noodgevallen moeten de garantiestelsels ook van elkaar kunnen lenen.

De herziene regeling geldt niet alleen voor particuliere spaartegoeden, maar ook voor bedrijven, die nu nog niet altijd onder de nationale garantiestelsels vallen. Uitbetaling in andere valuta's gaat ook tot de mogelijkheden behoren.

De Commissie wil dat er soortgelijke regelingen voor beleggers komen. Die moeten bescherming bieden tegen fraude, wanpraktijken of beheersproblemen, maar niet tegen beleggingsrisico's.

Het minimumbedrag voor de vergoeding van beleggers moet worden verhoogd van 20.000 tot 50.000 euro. Ook moet de bescherming tegen faude van het Madoff-type worden verbeterd.

De voorstellen moeten nog worden goedgekeurd door de Raad en het Parlement.

Er zijn bovendien plannen aangekondigd om de bescherming uit te breiden tot verzekeringspolissen. Sommige landen hebben al een garantieregeling voor verzekeringen, maar er zijn nog geen EU-regels. Hierover loopt op dit moment een openbare raadpleging DeutschEnglishfrançais.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links