Navigációs útvonal

Betétbiztosítási rendszerek - 2. rész - 12/07/2010

Malacperselybe hulló euróbankjegyek ©EU

A Bizottság javítani kívánja a bankszámla-tulajdonosok és a magánbefektetők védelmét, és hasonló rendszereket tervez bevezetni a biztosításikötvény-tulajdonosokra vonatkozóan is.

A Bizottság ma új szabályok bevezetésére tett javaslatot, melyek révén a bankok, befektetési alapok és biztosítótársaságok ügyfelei részére kíván hatékonyabb védelmet nyújtani az említett intézmények csődje esetén. Az új javaslatok annak az erőfeszítésnek részei, amelyek a pénzügyi szolgáltatásokba vetett bizalomat hivatottak visszaállítani.

Az EU a pénzügyi válság nyomán egyre több jogszabályt hoz, hogy javítsa a pénzügyi ágazat átláthatóságát és elszámoltathatóságát. A csomag DeutschEnglishfrançais is e törekvés jegyében született.

A javaslatok egyike arra az uniós jogszabályra irányul, amelynek értelmében a tagországoknak finanszírozási rendszereket kell működtetniük. Amikor csődbe megy egy bank, e betétbiztosítási rendszerek kártalanítják a betéteseket, és meghatározzák a kezességvállalás minimális szintjét.

Az Unió tavaly a fedezet összegét 20 000 euróról 50 000 euróra emelte, amely az idei év végére 100 000 euró lesz.

A fedezet emelésének köszönhetően várhatóan elejét lehet venni annak, hogy az ügyfelek pénzüket féltve megrohanják a bankokat, és olyan országba helyezzék át megtakarításaikat, amely kedvezőbb fedezetet kínál (ahogy azt tették 2008-ban, a válság első, pánikteli heteiben).

Az új szabályok értelmében a jövőben gyorsabban kell majd kártalanítani a betéteseket. A bankoknak erre jelenleg három hónap áll rendelkezésükre. A Bizottság azt akarja elérni, hogy az európai számlatulajdonosok bankjuk csődje után egy héten belül a pénzükhöz jussanak - az USA-ban már most is ez a helyzet.

Egy másik javaslat a nemzeti betétbiztosítási rendszerek finanszírozása körüli aggodalmakat hivatott eloszlatni. Az elképzelések értelmében a jövőben a bankoknak rendszeres jelleggel hozzájárulást kell majd befizetniük a betétbiztosítási rendszerekbe. Ha a bank nagyobb kockázatot képvisel, az általa fizetendő hozzájárulás összege is magasabb lesz. Szükség esetén a bankok egymástól is igényelhetnek majd kölcsönt.

A felülvizsgálni kívánt jogszabály hatálya ezentúl nemcsak a lakossági bankbetétekre terjed majd ki, hanem a vállalkozásokéira is, amelyek jelenleg nem tartoznak egyes nemzeti betétbiztosítási rendszerek hatókörébe. Az új jogszabály lehetővé fogja tenni az eltérő valutában történő kártalanítást is.

A Bizottság hasonló változásokat szorgalmaz a befektetők kártalanítását célzó rendszerek esetében is. Ezek a rendszerek a csalással, adminisztrációs visszaéléssel vagy működési hibával szemben nyújtanak védelmet, a befektetési kockázatokkal szemben azonban nem oltalmazzák az ügyfeleket.

A befektetőknek fizetendő kártérítés minimális összege 20 000 euróról 50 000 euróra nő majd a javaslat értelmében. A Madoff-ügyhöz hasonló csalásokkal szemben is fokozottabb védelemben részesülnének az ügyfelek.

A javaslatok még a Tanács és a Parlament jóváhagyására várnak.

A jövőben a biztosítások is hasonló védelemben részesülnek majd. Egyes országok már most is rendelkeznek biztosítási garanciarendszerekkel, az Uniós szintű szabályozás azonban még nincs érvényben. A témában jelenleg nyilvános konzultáció folyik DeutschEnglishfrançais.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek