Cale de navigare

Evoluţia fiscalităţii la nivelul UE - 28/06/2010

Vizarea unui formular vamal © UE

Raportul Eurostat, publicat de curând, indică o reducere a impozitelor datorată situaţiei de criză.

Raportul Deutsch (de) English (en) français (fr) se bazează pe încasările fiscale realizate în 2008, astfel încât impactul crizei nu rezultă încă suficient de clar. Pentru a oferi o imagine mai completă, este evaluat şi modul în care criza a schimbat politica fiscală, prin introducerea unui pachet de măsuri începând cu această primăvară.

Pe ansamblu, europenii au beneficiat de o scădere a taxelor în 2008, în special ca urmare a reducerii impozitelor pe veniturile persoanelor fizice şi ale întreprinderilor. Prin această măsură, guvernele au încercat să atenueze impactul crizei economice. Cu toate acestea, în medie, povara fiscală în cele 27 de state membre ale UE se menţine la un nivel ridicat în comparaţie cu restul lumii, în principal din cauza sistemelor de asigurări sociale extinse.

Este puţin probabil ca situaţia să se îmbunătăţească în anii următori, dat fiind faptul că, în prezent, majoritatea ţărilor strâng cureaua după ce au cheltuit sume mari pentru a-şi redresa economiile.

În 2008, aproximativ 39,3% din produsul intern brut a intrat în vistieria statului. Pentru prima dată în patru ani ponderea impozitelor a scăzut (cu 0,4 puncte procentuale faţă de 2007). Chiar şi aşa, a rămas totuşi cu peste o treime mai mare decât în Statele Unite şi Japonia.

Ponderea în PIB a încasărilor fiscale este extrem de inegală la nivelul UE, (de la 28% în România până la 48,2% în Danemarca), însă tinde să fie mai mare în statele membre mai vechi.

În multe ţări, veniturile persoanelor fizice nu au mai înregistrat variaţii semnificative, acest lucru datorându-se cel mai adesea mai degrabă majorării indemnizaţiilor decât reducerii cotelor de impozitare. În acest fel, guvernele au încercat să dea un impuls consumului casnic pentru a-şi stimula economiile.

Cele mai mari cote de impozitare a venitului persoanelor fizice se înregistrează în Suedia (56,4%), Belgia (53,7%) şi Olanda (52,0%) şi cele mai mici în Bulgaria (10,0%), Republica Cehă şi Lituania (15,0%).

Cotele de impozitare a veniturilor întreprinderilor au rămas la acelaşi nivel sau au scăzut. În prezent, nivelul mediu este de 23,2%, faţă de 35,3% în 1995.

Cota standard de TVA a crescut până la 20,2% în 2010, de la 19,8% în 2009 şi 19,2% în 2000.

Taxele care îi vizează pe salariaţi - impozitul pe venitul persoanelor fizice şi contribuţiile la bugetul asigurărilor sociale - au reprezentat aproximativ 34% din totalul încasărilor fiscale, menţinându-se aproape la acelaşi nivel ca şi până acum.

Venitul din taxele pe consum, reprezentând un sfert din încasările fiscale, a scăzut cu 0,7 puncte procentuale în 2008, aceasta fiind, de altfel, cea mai mare scădere înregistrată într-un singur an şi un indicator al gravităţii crizei.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile