Kruimelpad

Nieuw rapport over belastingtrends in de EU - 28/06/2010

Close-up van een douaneformulier © EU

Uit een recent Eurostat-rapport blijkt dat de crisis tot iets lagere belastingen heeft geleid.

Het rapport 2010 Deutsch (de) English (en) français (fr) is gebaseerd op de inkomstenaangiften van 2008, zodat de volledige impact van de crisis nog niet helemaal duidelijk is. Daarom is ook gekeken naar de invloed van de crisis op het fiscaal beleid. De laatste maatregelen waarmee rekening is gehouden, dateren van dit voorjaar.

Alles bij elkaar genomen hoefde de Europese belastingbetaler in 2008 minder belasting te betalen. Dat is vooral omdat de overheden hebben geprobeerd de gevolgen van de crisis te verzachten met een verlaging van de vennootschaps- en de inkomsten- of personenbelasting. Maar de belastingdruk bleef in de EU met haar 27 lidstaten hoog in verhouding tot elders in de wereld, vooral door onze uitgebreide sociale zekerheid.

Het ziet er ook niet naar uit dat de belastingdruk in de komende jaren nog veel zal dalen, vooral omdat de meeste landen om cash verlegen zitten, nadat zij hun economie de helpende hand moesten toesteken.

In 2008 is 39,3% van het bruto binnenlands product (bbp) naar de schatkist gegaan. Het was voor het eerst in vier jaar dat dit aandeel was gedaald (0,4 procentpunt ten opzichte van het jaar ervoor). Maar het is nog steeds meer dan een derde hoger dan in de Verenigde Staten en Japan.

De verhouding tussen belastinginkomsten en bbp wisselt sterk en varieert van 28% in Roemenië tot 48,2 % in Denemarken. In de oudere EU-landen is het in het algemeen het hoogst.

Veel landen hebben de belastingbetaler qua inkomsten enigszins met rust gelaten. Ze hebben de toelagen verhoogd in plaats van de belastingtarieven te verlagen, juist om de bestedingen en daarmee de economie een impuls te geven.

De tarieven voor de inkomstenbelasting blijken het hoogst in Zweden (56,4%), België (53,7%) en Nederland (52%). Ze zijn het laagst in Bulgarije (10%), Tsjechië en Litouwen (beide 15%).

De tarieven voor de vennootschapsbelasting, die al sinds jaren dalende zijn, zijn gelijk gebleven of omlaag gegaan. In 2008 bedroeg het gemiddelde 23,2% tegenover 35,3% in 1995.

Het standaard BTW-tarief, in 2009 nog gemiddeld 19,8%, is in 2010 gestegen tot gemiddeld 20,2%. In 2000 lag dit cijfer nog op 19,2%.

Inkomstenbelasting en sociale premies waren samen goed voor 34% van de totale inkomsten en dat is hetzelfde als het jaar ervoor.

De verbruiksbelastingen, ongeveer een kwart van de totale belastinginkomsten, zijn in 2008 met 0,7 procentpunt verminderd, de grootste daling voor één enkel jaar. Dit is tekenend voor de ernst van de crisis.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links