Navigacijska pot

EU na zasedanju G20: trajnostna gospodarska rast in finančna reforma - 25/06/2010

Zasedanje skupine G20 v Torontu v Kanadi © SMO

26. in 27. junija se bodo v Torontu zbrali voditelji skupine G20, finančni ministri in guvernerji centralnih bank in razpravljali o možnostih gospodarskega okrevanja po svetovni finančni krizi.

Evropsko unijo bosta na zasedanju predstavljala predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso in predsednik Evropskega sveta Herman van Rompuy. V Toronto potujeta z jasno izdelanimi predlogi.

Najpomembnejša prednostna naloga na njunem seznamu je, kako zagotoviti trdno in trajnostno gospodarsko rast. EU in druge članice skupine G20 so si enotne, da je za izhod iz finančne krize treba pripraviti usklajeno strategijo, ki bo vodila v srednjeročno in dolgoročno vzdržnost politik in javnih financ.

Evropska unija se zavzema tudi za temeljitejšo reformo finančnih trgov, kar je potrdila z najavo, da bo julija objavila rezultate testov stresa oziroma odpornosti bank na pretrese v gospodarstvu.

Med predlogi EU je tudi obdavčitev finančnih institucij, ki jo je EU že predlagala državam članicam. Davek bi pomenil prispevek k stroškom reševanja bank v finančnih krizah in bi omejil tveganja v finančnih ustanovah. Toda stališče EU je, da mora o obdavčitvi bank in davku na finančne transakcije razpravljati tudi mednarodna skupnost in poskrbeti za enake pogoje poslovanja za vse.

Evropska unija upa, da bodo v Torontu pripravili dobro izhodišče za novembrsko zasedanje skupine G20 v Seulu, kjer naj bi dosegli napredek tudi glede podpore svetovni trgovinski menjavi brez protekcionizma.

Skupina G20 je nastala leta 1999, v njej pa so zbrani politični in finančni voditelji iz 19 držav in Evropska unija. Te države skupaj predstavljajo 90 % svetovnega bruto nacionalnega proizvoda in 80 % svetovne trgovine.

Spremljajte predsednika Barrosa na zasedanju

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave