Kruimelpad

EU-agenda voor G20-top: duurzame groei en financiële hervorming - 25/06/2010

G20-top, Toronto, Canada © SMO

G20-leiders, ministers van financiën en gouverneurs van centrale banken spreken op 26 en 27 juni in Toronto over herstel na de wereldwijde financiële crisis.

José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, en Herman van Rompuy, voorzitter van de Europese Raad, vertegenwoordigen de EU. Zij gaan naar Toronto met duidelijke prioriteiten.

Het eerste punt op hun agenda is een snelle en duurzame groei. De EU is het er met de andere G20-leden over eens dat een gecoördineerde aanpak nodig is om een uitweg uit de huidige crisis te vinden. Het gaat daarbij vooral om de duurzaamheid van het beleid en de overheidsfinanciën op middellange en lange termijn.

De EU wil verder gaan in de hervorming van de financiële markten. Zo zal zij in juli de resultaten van de stresstests voor banken bekendmaken.

Voorts heeft de EU haar lidstaten verzocht een belasting op de financiële instellingen in te voeren. Deze zou voor een betere spreiding van de lasten zorgen en het risicogedrag op de financiële markten afremmen. Maar de EU wil ook op internationaal niveau blijven onderhandelen over zo'n bankenheffing en over een wereldwijde belasting op financiële transacties, om de Europese banken niet met een concurrentienadeel op te zadelen.

De EU hoopt dat na Toronto op de G20-top in Seoul in november 2010 knopen worden doorgehakt, bijvoorbeeld bij het engagement voor wereldhandel zonder protectionisme.

De in 1999 opgerichte G20 brengt politieke en financiële leiders van 19 landen en de EU samen. De groep vertegenwoordigt ongeveer 90% van het bnp in de wereld en 80% van de wereldhandel.

Volg commissievoorzitter Barroso op de top

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links