Navigációs útvonal

G20: Az Unió a fenntartható növekedésre és a pénzügyi reformra összpontosít - 25/06/2010

G20-ak csúcstalálkozója, Toronto, Kanada © SMO

A G20-ak tagállamainak vezetői, pénzügyminiszterei és jegybankelnökei június 26-án és 27-én Torontóban tárgyalnak arról, hogyan lehet kilábalni a világméretű pénzügyi válságból.

A csúcstalálkozón José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke képviseli az Uniót. A politikusok világosan meghatározott uniós célokkal érkeznek Torontóba.

A legfontosabb cél a csúcson számukra az, hogy megoldást találjanak arra, hogyan lehet elérni, hogy a növekedés erőteljes és fenntartható legyen. Az EU és a G20-as csoport többi tagja egyetértenek abban, hogy a jelenlegi válságból olyan összehangolt stratégia segítségével lehet kilábalni, amelynek révén az államháztartások és a szakpolitikák közép- és hosszú távon is fenntarthatókká válnak.

Az Unió folytatni akarja a pénzügyi piacok reformját - erre vall az a bejelentés is, miszerint júliusban közzéteszi az európai bankszektorban végzett stresszterhelés, az ún. banki stresszteszt eredményét.

A G20-ak csúcstalálkozóján az Unió tárgyalni kíván a pénzintézetek megadóztatásáról is. Az EU már korábban felkérte tagországait arra, hogy pénzügyi intézményeikre adót vessenek ki. Bevezetése esetén ez az intézkedés elő tudja majd segíteni a terhek megosztását, emellett a túlzott kockázatok elkerülésére fogja ösztönözni a pénzügyi szereplőket. Az Unió azonban hangsúlyozza, hogy az efféle adórendszerről és a pénzügyi tranzakciókra kivetendő globális adóról nemzetközi szintű tárgyalásokra is szükség van az egyenlő versenyfeltételek biztosítása érdekében.

Az Unió reményei szerint a torontói találkozó hozzájárul majd ahhoz, hogy érdemi előrelépést lehessen elérni a 2010 novemberében Szöulban megrendezendő G20-as csúcson, egyebek mellett a protekcionista tendenciáktól mentes világkereskedelem támogatása terén.

A G20-ak csoportja 1999-ben alakult meg, és az Európai Unió mellett 19 ország politikai és pénzügyi vezetőiből áll. A csoport a világ bruttó nemzeti össztermékének 90%-át állítja elő, a világkereskedelmi forgalomnak pedig 80-át bonyolítja le.

Kövesse Ön is Barroso elnököt a csúcstalálkozó eseményein!

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek