Navigointipolku

EU ajaa G20-kokouksessa kestävää talouskasvua ja rahoitusalan uudistusta - 25/06/2010

G20-kokous, Toronto, Kanada © SMO

G20-maiden päämiesten, talousministerien ja keskuspankkijohtajien kokouksen pääteemana Torontossa on talouden elpyminen maailmanlaajuisen finanssikriisin jälkeen.

Torontossa 26. ja 27.6. pidettävässä G20-huippukokouksessa EU:ta edustavat komission puheenjohtaja José Manuel Barroso ja Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy.

Kokouksessa EU:n tärkeimpänä tavoitteena on löytää keinoja, joilla saadaan käyntiin voimakas ja kestävä talouskasvu. EU ja muut G20-maat ovat yhtä mieltä siitä, että talouskriisistä irtautumista varten on syytä kehittää koordinoitu strategia. Vain näin voidaan varmistaa talouspolitiikan ja julkisen talouden kestävyys keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä.

EU haluaa myös viedä eteenpäin rahoitusmarkkinauudistusta. Se on ilmoittanut julkistavansa pankkien stressitestien tulokset heinäkuussa.

EU:n asialistalla on myös rahoituslaitoksille määrättävä vero. Sen avulla voidaan jakaa vastuuta ja luoda rahoituslaitoksille kannustin riskien hallintaa varten. Kesäkuun huippukokouksessaan EU esitti toiveen tällaisten verojen tai maksujen käyttöönotosta jäsenvaltioissa. Se kuitenkin korostaa, että myös kansainvälisiä keskusteluja pankkiverosta ja pääomasiirtojen transaktiomaksusta on jatkettava, jotta toimintaedellytykset säilyvät tasapuolisina.

EU toivoo, että Torontossa onnistutaan pohjustamaan seuraavaa, Soulissa marraskuussa 2010 pidettävää G20-kokousta, jonka tavoitteena on muun muassa torjua protektionistisia pyrkimyksiä maailmankaupassa.

G20-ryhmä perustettiin vuonna 1999. Sen huippukokouksiin osallistuvat 19 maan ja Euroopan unionin poliittiset johtajat, talousministerit ja keskuspankkien pääjohtajat. Ryhmään kuuluvat maat tuottavat maailman bruttokansantuotteesta 90 prosenttia, ja niiden osuus maailmankaupasta on 80 prosenttia.

Komission puheenjohtajan José Manuel Barroson G20-kokoussivusto

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä