Διαδρομή πλοήγησης

Βιώσιμη ανάπτυξη και χρηματοπιστωτική μεταρρύθμιση στην ατζέντα της ΕΕ για το G20 - 25/06/2010

Η σύνοδος κορυφής του G20 στο Τορόντο του Καναδά © SMO

Οι ηγέτες του G20, οι υπουργοί οικονομικών και οι διοικητές κεντρικών τραπεζών συναντώνται στο Τορόντο στις 26 και 27 Ιουνίου για να συζητήσουν το θέμα της ανάκαμψης από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι θα εκπροσωπήσουν την ΕΕ στη σύνοδο του Τορόντο και θα παρουσιάσουν με ξεκάθαρο τρόπο τις προτεραιότητες της Ένωσης.

Πρώτο θέμα στην ατζέντα τους είναι να βρεθούν τρόποι για τη διασφάλιση μιας σημαντικής και βιώσιμης ανάπτυξης. Η ΕΕ και τα άλλα μέλη του G20 συμφωνούν στην ανάγκη χάραξης μιας συντονισμένης στρατηγικής για την έξοδο από τη σημερινή κρίση. Η στρατηγική αυτή θα πρέπει να εξασφαλίζει, τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, τη βιωσιμότητα των εφαρμοζόμενων πολιτικών καθώς και των δημοσίων οικονομικών.

Στόχος της ΕΕ είναι να προχωρήσει η αναμόρφωση των χρηματαγορών, όπως φαίνεται και από τη δέσμευσή της να αποκαλύψει τα αποτελέσματα του "τεστ αντοχής" των τραπεζών της τον προσεχή Ιούλιο.

Στην ατζέντα της ΕΕ περιλαμβάνεται επίσης η φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, την οποία η ΕΕ ζήτησε να επιβάλουν τα κράτη μέλη της. Παρόλο που αυτό μπορεί να βελτιώνει την κατανομή βαρών και να παρέχει κίνητρα στους χρηματοπιστωτικούς φορείς για να περιορίζουν τους κινδύνους που αναλαμβάνουν, η ΕΕ υπογραμμίζει ότι οι συζητήσεις για ένα τέτοιο σύστημα φορολόγησης, καθώς και για την επιβολή παγκόσμιου φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, θα πρέπει να συνεχιστούν σε διεθνές επίπεδο για τη διατήρηση ισότιμων όρων ανταγωνισμού.

Η ΕΕ ευελπιστεί ότι η σύνοδος του Τορόντο θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για ουσιαστική πρόοδο στη σύνοδο του G20 στη Σεούλ, τον Νοέμβριο του 2010, καθώς και για τη στήριξη του παγκοσμίου εμπορίου χωρίς τάσεις προστατευτισμού.

Στο G20 (ομάδα των 20), που δημιουργήθηκε το 1999, συμμετέχουν πολιτικοί ηγέτες και οικονομικοί ιθύνοντες 19 χωρών καθώς και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το G20 αντιπροσωπεύει το 90% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 80% του παγκόσμιου εμπορίου.

Παρακολουθήστε τον πρόεδρο Μπαρόζο στη σύνοδο του G20

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι