Навигационна пътека

Устойчивото развитие и финансовата реформа в центъра на дневния ред на ЕС за срещата на върха на Г-20 - 25/06/2010

Среща на върха на Г-20, Торонто, Канада © SMO

Лидерите на Г-20, финансови министри и управители на централни банки се срещат на 26 и 27 юни в Торонто, за да обсъдят начините за възстановяване от световната финансова криза.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу ще представлява Съюза заедно с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой. Двамата отпътуваха за Торонто с ясно определени европейски приоритети.

Основен приоритет в програмата е намирането на начин за гарантиране на силен и устойчив растеж. Лидерите на ЕС и останалите членове на Г-20 са съгласни, че е необходимо да се разработи координирана стратегия за излизане от настоящата криза, която да гарантира устойчивост на политиките и финансите в средносрочен и дългосрочен план.

Съюзът цели по-нататъшен напредък в реформата на финансовите пазари, както се разбира от изявлението, че през юли ще обяви резултатите от стрес теста, проведен в неговите банки.

Друг елемент от дневния ред на ЕС е въвеждането на данък за финансовите институции, за което Съюзът призова своите страни членки. Въпреки че това би помогнало за споделянето на тежестта и би насърчило финансовите агенти да ограничат рисковете, ЕС подчертава необходимостта от продължаване на международно равнище на дискусиите за подобна система от данъци и за въвеждането на обща такса за финансовите трансакции, за да се осигурят равни условия.

ЕС се надява, че срещата в Торонто ще проправи пътя за истински напредък на срещата на върха на Г-20 в Сеул през ноември 2010 г. и ще подкрепи световната търговия без протекционистки тенденции.

Г-20 е основана през 1999 г. и включва политически и финансови лидери от 19 държави и от Европейския съюз. На групата се падат около 90 % от световния брутен вътрешен продукт и 80 % от световната търговия.

Проследете председателя Барозу на срещата на върха

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки