Sökväg

Skuldkris och bankskatt dominerade EU-toppmötet - 18/06/2010

Rådsbyggnadens spegelblanka fasad i Bryssel © EU

EU-ledarna vill återskapa förtroendet för EU:s finansiella stabilitet och skärpa den ekonomiska styrningen.

EU:s stats-och regeringschefer beslutade också att publicera resultaten av de pågående stresstesterna av europeiska banker. Testerna ska visa om bankerna klarar ekonomiska chocker. Genom att publicera resultaten vill EU-ledarna försäkra marknaden om att EU är finansiellt stabilt, trots att flera länder brottas med stora skulder.

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso är en av dem som har insisterat på att resultaten ska bli offentliga.

"På så sätt kan vi lugna investerarna, antingen genom att visa dem att deras misstro är ogrundad eller genom att ta itu med eventuella problem", säger han. Europas 25 största banker håller på att testas och resultaten ska vara klara under andra halvan av juli.

EU-ledarna enades också om att ta krafttag mot de länder som lever över sina tillgångar. Några av de metoder som övervägs är skärpta påföljder för dem som bryter mot reglerna och strängare övervakning av skuldnivåerna. Dessutom vill man att EU-länderna ska ha en bättre överblick över varandras ekonomier.

Inför nästa veckas G20-möte i Toronto gav EU-ledarna sitt stöd för skatter på finansinstitut för att minska riskerna och se till att skattebetalarna slipper betala för eventuella bankkonkurser i framtiden. De tänker också uppmana världens ledare att undersöka möjligheten att införa en skatt på finansiella transaktioner.

Besluten kom på toppmötet i Bryssel den 17 juni där man också antog en plan för ökad tillväxt under nästa årtionde och en överenskommelse om skärpta sanktioner mot Iran på grund av landets kärnenergiprogram. Island fick klartecken för att inleda förhandlingar om EU-medlemskap och Estland kan införa euron nästa år.

Den ekonomiska krisen har lett till att EU-ländernas regeringar har tagit stora lån för att rädda banker och stimulera tillväxten. Nu när ekonomin håller på att återhämta sig försöker EU med hjälp av Europa 2020-strategin DeutschEnglishfrançais lägga om kursen. I stället för stimulansåtgärder ska länderna inrikta sig på budgetdisciplin och strukturreformer.

För första gången ska EU-länderna sätta upp nationella mål för att bidra till EU-målen för sysselsättning, utbildning, fattigdom, klimatförändring samt forskning och utveckling. Alla resultat kommer att utvärderas noga.

 

Europa 2020-strategin för tillväxt DeutschEnglishfrançais

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar