Navigacijska pot

Vrh EU: dolžniška kriza, obdavčitev bank, strategija gospodarske rasti - 18/06/2010

Pročelje stavbe Sveta EU v Bruslju © EU

Voditelji EU so odločeni, da povrnejo zaupanje v evropsko finančno stabilnost in utrdijo gospodarsko upravljanje.

Voditelji EU so se odločili, da javno objavijo rezultate testov, ki potekajo v evropskih bankah, in tako preženejo bojazni glede finančne stabilnosti EU, ki jih porajajo veliki javni dolgovi držav.

Za objavo rezultatov t. i. testov stresa, ki pokažejo, ali je banka sposobna vzdržati pretrese v gospodarstvu, se je močno zavzel predvsem predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso.

Po njegovih besedah bi tako pomirili vlagatelje, saj bodo rezultati bodisi pregnali neosnovane dvome, bodisi pomagali odpraviti morebitne težave. Na preizkusu je 25 največjih evropskih bank, rezultati pa bodo znani v drugi polovici julija.

Voditelji so se tudi dogovoril, da bodo pritisnili na države s preveliko javno porabo, in sicer z novimi sankcijami za kršiteljice, večjim nadzorom dolga in boljšim pregledom nad gospodarsko politiko držav EU.

Pred zasedanjem skupine G20 drugi teden v Torontu so podprli tudi obdavčitev finančnih inštitucij, kar naj bi zajezilo tveganja in preprečilo, da bi davkoplačevalci morali reševati propadle banke s svojim denarjem. Dogovorili so se tudi, da bodo svetovnim voditeljem predlagali uvedbo davka na finančne transakcije.

Na vrhu v Bruslju 17. junija so sprejeli tudi strategijo gospodarske rasti v naslednjem desetletju ter se dogovorili o novih sankcijah za Iran zaradi njegovega jedrskega programa. Islandiji so dali zeleno luč za članstvo v EU, Estoniji pa za prevzem evra drugo leto.

Finančna kriza je zasejala pravo zmedo v javnih financah držav, ki so se morale močno zadolžiti, da bi rešile banke in podprle gospodarstvo. Gospodarstvo je na poti okrevanja, zato se strategija Evropa 2020 DeutschEnglishfrançais usmerja predvsem v javnofinančno disciplino in strukturne reforme.

Strategija prvič zahteva od držav EU natančne načrte in naloge, kar bi celotni EU pomagalo uresničiti cilje v zaposlovanju, izobraževanju, boju proti revščini in podnebnim spremembam, v raziskovalni dejavnosti in razvoju. EU bo spremljala uresničevanje nacionalnih načrtov.

 

Strategija gospodarske rasti 2020 DeutschEnglishfrançais

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave