Kruimelpad

Schuldencrisis, bankheffing en groeiplan domineren EU-top - 18/06/2010

Spiegelglas op de façade van het Raadsgebouw te Brussel © EU

De EU-leiders nemen maatregelen om het vertrouwen in de financiële stabiliteit in Eruopa te herstellen en de zorg voor de economie verbeteren.

De EU-leiders hebben besloten de resultaten van de lopende stresstests van Europese banken te publiceren om de markten ervan te overtuigen dat de EU financieel stabiel is, ondanks de hoge schuldenlast van haar leden.

Commissievoorzitter Barroso heeft er bij de EU-leiders sterk op aangedrongen dat zij de resultaten bekendmaken van de stresstests, die aangeven of banken bestand zijn tegen een plotselinge economische crisis bestand.

"We kunnen zo ongefundeerde vrees wegnemen en eventuele nog resterende problemen oplossen, zodat de investeerders worden gerustgesteld", zo zei hij. De vijfentwintig grootste banken worden nu gescreend en de resultaten daarvan worden in de tweede helft van juli verwacht.

De EU-leiders hebben ook afgesproken hard op te treden tegen overheden die boven hun stand leven: wie zich niet aan de regels houdt, kan rekenen op nieuwe sancties, er komt strenger toezicht op de schuldenlast en de landen gaan elkaars economisch beleid beter in de gaten houden.

In het vooruitzicht van de G20-top in Toronto van volgende week hebben zij gepleit voor een heffing op de bankwinsten om de risico's te beperken en te voorkomen dat de belastingbetaler voor de kosten van bankfaillisementen moet opdraaien. Zij beloofden ook bij de wereldleiders de invoering van een heffing op financiële transacties te zullen aankaarten.

Dit is de uitkomst van de top van Brussel van 17 juni, waarop ook een akkoord is gesloten over een groeiplan voor het komende decennium en over nieuwe sancties tegen Iran wegens zijn nucleaire programma. IJsland kreeg het groene licht voor voortzetting van de onderhandelingen over het EU-lidmaatschap, terwijl Estland toestemming kreeg om volgend jaar de euro in te voeren.

Door de crisis zijn de overheidsfinanciën totaal ontregeld omdat overheden veel geld hebben moeten lenen om banken overeind te houden en de groei te stimuleren. Nu de economie weer op de goede weg is, moet de Europa 2020 DeutschEnglishfrançais -strategie het accent weer verleggen van het stimuleren van de bestedingen naar begrotingsdiscipline en structurele hervormingen.

Het is voor het eerst dat een EU-plan de nationale overheden vraagt kwantitatieve doelstellingen te formuleren op het gebied van werkgelegenheid, onderwijs, armoedebestrijding, klimaatbescherming en onderzoek en ontwikkeling. De resultaten zullen worden gevolgd.

 

De groeistrategie Europa 2020 DeutschEnglishfrançais

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links