Διαδρομή πλοήγησης

Το χρέος, η φορολόγηση των τραπεζών και η νέα αναπτυξιακή στρατηγική κυριάρχησαν στην ατζέντα του ευρωπαϊκού συμβουλίου - 18/06/2010

Η γυάλινη πρόσοψη του κτηρίου του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες © EU

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες λαμβάνουν μέτρα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρώπης και την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που διεξάγονται σε ευρωπαϊκές τράπεζες, έτσι ώστε να καθησυχάσουν τις αγορές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ένωσης παρά το χρέος που βαρύνει ορισμένες χώρες.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους ηγέτες να ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των λεγόμενων τεστ αντοχής (προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων), τα οποία δείχνουν κατά πόσον μια τράπεζα μπορεί να αντιμετωπίσει πιθανούς οικονομικούς κλυδωνισμούς.

Όπως δήλωσε, "αυτό θα καθησυχάσει τους επενδυτές είτε αίροντας τυχόν αβάσιμες υπόνοιες είτε επιλύοντας προβλήματα που ενδεχομένως εξακολουθούν να υπάρχουν". Επί του παρόντος, πραγματοποιείται έλεγχος σε είκοσι πέντε από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες και τα αποτελέσματα πρόκειται να ανακοινωθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

Οι ηγέτες συμφώνησαν επίσης να λάβουν αυστηρότερα μέτρα κατά των χωρών οι οποίες δαπανούν πέραν των δυνατοτήτων τους, προτείνοντας νέες κυρώσεις για τους παραβάτες, αυστηρότερο έλεγχο του επιπέδου του χρέους και μεγαλύτερη αμοιβαία επιτήρηση των οικονομικών πολιτικών μεταξύ των χωρών.

Ενόψει της συνόδου κορυφής του G20, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα στο Τορόντο, οι ηγέτες εξέφρασαν τη στήριξή τους όσον αφορά τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, έτσι ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι και να απαλλαγούν οι φορολογούμενοι από το κόστος μιας πιθανής χρεοκοπίας τραπεζών στο μέλλον. Συμφώνησαν επίσης να ζητήσουν από τους ηγέτες των χωρών όλου του κόσμου να διερευνήσουν τη δυνατότητα φορολόγησης των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

Οι αποφάσεις αυτές ελήφθησαν στη σύνοδο κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 17 Ιουνίου, στην οποία εγκρίθηκε επίσης πρόγραμμα για την τόνωση της ανάπτυξης την επόμενη δεκαετία και επιτεύχθηκε συμφωνία για επιβολή κυρώσεων κατά του Ιράν λόγω του πυρηνικού του προγράμματος. Τέλος, δόθηκε το πράσινο φως στην Ισλανδία για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων και αποφασίστηκε η υιοθέτηση του ευρώ από την Εσθονία εντός του επομένου έτους.

Η κρίση προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στα δημόσια οικονομικά, δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις δανείστηκαν υπέρογκα ποσά για τη διάσωση των τραπεζών και την τόνωση της ανάπτυξης. Τώρα που η οικονομική κατάσταση βελτιώνεται, η στρατηγική "Ευρώπη 2020" DeutschEnglishfrançais έχει ως στόχο να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στη δημοσιονομική πειθαρχία και τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση, παρά στην ενθάρρυνση των δαπανών .

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ, το πρόγραμμα αυτό απαιτεί από τις κυβερνήσεις να θέσουν εθνικούς στόχους, που θα συμπληρώνονται από λεπτομερή σχέδια, έτσι ώστε να μπορέσει η Ένωση να επιτύχει ποσοτικούς στόχους για την απασχόληση, την εκπαίδευση, τη φτώχεια, την κλιματική αλλαγή, την έρευνα και την ανάπτυξη. Επιπλέον, προβλέπεται η παρακολούθηση των αποτελεσμάτων.

 

Αναπτυξιακή στρατηγική "Ευρώπη 2020" DeutschEnglishfrançais

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι