Навигационна пътека

Дълговете, банкови данъци и план за растеж обсъждани на срещата на върха на ЕС - 18/06/2010

Огледалната фасада на сградата на Съвета в Брюксел © ЕС

Лидерите се опитват да върнат доверието във финансовата стабилност на Европа и да подобрят управлението на икономиката.

Лидерите на ЕС решиха да оповестят публично резултатите от текущите "стрес тестове" на европейски банки, за да успокоят пазарите, че блокът е финансово стабилен, въпреки дълговото бреме на страните.

Председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу настоятелно призова лидерите на ЕС да обявят резултатите от т. нар. "стрес тестове", които показват дали дадена банка може да издържи на шокови въздействия от икономиката.

"Това ще успокои инвеститорите, тъй като или неоснователните подозрения ще отпаднат, или ще се заемем с оставащите проблеми", каза той. Двадесет и пет от най-големите европейски банки са подложени на проверка, като резултатите се очакват през втората половина на юли.

Лидерите също така се споразумяха да вземат мерки срещу правителства, които харчат прекомерно, като обмислят нови санкции срещу нарушителите на правилата, по-строги проверки на размера на дълговете и по-силен взаимен контрол на икономическите политики.

Преди срещата на Г-20 в Торонто следващата седмица лидерите на ЕС изразиха подкрепата си за данъци за финансовите институции, за да се контролират рисковете и да се спестят на данъкоплатците разходите по евентуални бъдещи банкови фалити. Те се споразумяха също така да призоват световните лидери да се проучи възможността за данък върху финансовите трансакции.

Решенията бяха взети на среща на върха в Брюксел на 17 юни, на която освен това бяха приети план за стимулиране на растежа през следващото десетилетие и споразумение за налагане на нови санкции на Иран заради неговата ядрена програма. На Исландия бе дадена "зелена светлина" да продължи с кандидатурата си за членство в ЕС, а Естония ще въведе еврото следващата година.

Кризата предизвика хаос в публичните финанси, като правителствата взеха много заеми, за да спасяват банки и да стимулират растежа. Сега, когато състоянието на икономиката се подобрява, със стратегията Европа 2020 DeutschEnglishfrançais се цели преместване на акцента от разходите за стимулиране към бюджетната дисциплина и структурните реформи.

За пръв път в ЕС чрез плана се изисква правителствата да определят национални цели, подкрепени от подробни планове, за да помогнат на Съюза да достигне количествени цели за заетостта, образованието, бедността, изменението на климата, научноизследователската и развойна дейност. Резултатите ще бъдат контролирани.

 

Стратегия за растеж "Европа 2020" DeutschEnglishfrançais

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки