Navigacijska pot

Tudi Ciper, Danska in Finska s prevelikim proračunskim primanjkljajem - 16/06/2010

Evrski kovanci © EU

Po oceni Evropske komisije si 12 držav uspešno prizadeva zmanjšati javnofinančni primanjkljaj.

Državam članicam, pri katerih je javnofinančni primanjkljaj tako visok, da ogroža evropsko gospodarstvo, so se pridružili še Ciper, Danska in Finska. Po priporočilu Evropske komisije se bodo znašli v postopku nadzora javnih financ.

Po oceni Komisije se v 12 državah uspešno spopadajo s proračunskim primanjkljajem, tako da klestijo javno porabo in spodbujajo ustvarjanje prihodka. Med njimi so tudi Irska, Italija, Portugalska in Španija, ki zaradi visokega javnega dolga zbujajo največ skrbi v evrskem območju.

V Nemčiji so medtem začeli spodbujati potrošniško porabo in se tako odzvali na bojazen drugih držav članic, da bo Nemčija s svojim velikim trgovinskim presežkom škodila njihovemu gospodarstvu. Toda Nemčija je sprejela tudi odločne ukrepe za zmanjšanje primanjkljaja leta 2011 in pozneje.

Preostale države, ki jih ocenjuje Komisija v tem zadnjem poročilu, so Avstrija, Belgija, Češka, Francija, Nizozemska, Slovaška in Slovenija.

Tako kot pri drugih državah pod drobnogledom je Komisija Cipru, Danski in Finski predlagala rok za odpravo primanjkljaja. Finska ima čas do leta 2011, Ciper do leta 2012 in Danska do leta 2013.

Lanski primanjkljaj Cipra je znašal 6,1 % BDP. Po ocenah naj bi letošnji primanjkljaj Danske znašal 5,4 % in Finske 4,1 %.

Za te tri države je še nedavno kazalo, da jim gre dobro. Po mnenju evropskega komisarja za denarne zadeve Ollija Rehna ta nenadni preobrat opozarja na resnost splošne gospodarske krize, ki je zasejala pravo zmedo v javni porabi držav.

Pravilo, da javni primanjkljaj ne sme preseči 3 % BDP, je določeno s paktom EU o stabilnosti in rasti in naj bi preprečilo, da bi se zaradi finančnih neravnovesij zamajalo zaupanje v evropsko valuto evro, kot se je denimo zgodilo prejšnji mesec zaradi grške dolžniške krize.

 

Več o postopku EU v zvezi s čezmernim primanjkljajem English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave