Cale de navigare

Deficit excesiv: Cipru, Danemarca şi Finlanda, pe lista ţărilor monitorizate - 16/06/2010

Monede euro © UE

12 ţări au luat măsuri de readucere a bugetelor pe linia de plutire.

Cipru, Danemarca şi Finlanda intră pe lista statelor membre ale căror deficite bugetare pot constitui o ameninţare la adresa economiei europene. Comisia recomandă ca acestor ţări să le fie monitorizate finanţele publice.

Până acum, 12 state membre au acţionat în modul pe care Comisia îl consideră eficient pentru ieşirea din criză, respectiv reducerea cheltuielilor publice şi introducerea măsurilor de stimulare a încasărilor bugetare. Printre acestea se numără Irlanda, Italia, Portugalia şi Spania, ţări aflate în centrul atenţiei din cauza datoriei publice care ar putea destabiliza zona euro.

În acelaşi timp, Germania a adoptat măsuri de stimulare a consumului, ca reacţie la temerile conform cărora excedentul său comercial considerabil ar putea dăuna altor economii. Germania şi-a conturat, de asemenea, măsurile de reducere a deficitului pe care urmează să le ia începând cu 2011.

Celelalte ţări la care se face referire în ultimul raport al Comisiei sunt Austria, Belgia, Republica Cehă, Franţa, Olanda, Slovacia şi Slovenia.

Aşa cum a procedat şi în cazul celorlalte ţări evaluate, Comisia a propus termene limită pentru corectarea deficitelor bugetare şi în Cipru, Danemarca şi Finlanda. Este vorba despre anul 2011 pentru Finlanda şi de 2012 şi, respectiv, 2013 pentru Cipru şi Danemarca.

Anul trecut, Cipru a înregistrat un deficit de 6,1% din PIB. Se aşteaptă ca valoarea acestuia să crească în 2010 până la 5,4% în Danemarca şi 4,1% în Finlanda.

Până de curând, se părea că acestor ţări le merge bine. Comisarul european pentru afaceri monetare, Olli Rehn, a declarat că această turnură neaşteptată este un indiciu privind gravitatea crizei economice, care a avut un impact puternic asupra cheltuielilor publice.

Limita de 3% în ceea ce priveşte deficitele - unul din punctele cuprinse în Pactul european de stabilitate şi creştere - are rolul de a preveni apariţia dezechilibrelor care ar putea submina încrederea în zona euro, aşa cum s-a întâmplat luna trecută în timpul crizei din Grecia.

 

Informaţii suplimentare despre procedura aplicabilă deficitelor excesive în UE English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile