Kruimelpad

Toezicht op het buitensporig tekort van Cyprus, Denemarken en Finland - 16/06/2010

Euro-muntstukken © EU

12 landen hebben concrete stappen gezet om hun begroting op orde te stellen.

Cyprus, Denemarken en Finland hebben nu ook een overheidstekort dat zo hoog is dat het gevaar oplevert voor de Europese economie. De EU wil daarom dat zij op de lijst worden gezet van landen waarvan de openbare financiën in het oog moeten worden gehouden.

Tot nog toe hebben 12 landen maatregelen genomen die volgens de EU de begroting weer in evenwicht kunnen brengen door de uitgaven te beperken en de inkomsten te verhogen. Het gaat daarbij onder meer om Ierland, Italië, Portugal en Spanje, landen die met hun hoge schuld de eurozone bedreigen.

Duitsland heeft daarentegen beslist eerst de consumptie-uitgaven te stimuleren omdat het hoge handelsoverschot de economie van andere EU-landen schaadt. Maar het heeft zich ook voorgenomen vanaf 2011 het tekort te verminderen.

De Europese Commissie heeft in haar laatste verslag ook nog België, Frankrijk, Nederland, Oostenrijk, Slovenië, Slowakije en Tsjechië behandeld.

Zoals bij de andere landen op de lijst, heeft de EU Cyprus, Denemarken en Finland deadlines opgelegd om hun tekort onder controle te krijgen. Finland moet daar al in 2011 in slagen, terwijl Cyprus en Denemarken respectievelijk tot 2012 en 2013 tijd krijgen.

Het tekort van Cyprus bedroeg vorig jaar 6,1% van het bbp. Voor dit jaar wordt 5,4% in Denemarken en 4,1% in Finland verwacht.

Tot voor kort leken deze landen het goed te doen. Olli Rehn, EU-commissaris voor monetaire zaken, zegt dat die plotse problemen duidelijk maken hoe ernstig de economische crisis is. Alle overheidsbegrotingen worden er immers grondig door in de war gestuurd.

De limiet van 3% voor het overheidstekort maakt deel uit van het EU-pact voor stabiliteit en groei en heeft tot doel onevenwichtigheden te voorkomen die het vertrouwen in de eurozone kunnen ondermijnen, zoals vorige maand gebeurde door de Griekse schuldencrisis.

 

Meer over de EU-procedure bij buitensporig tekort English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links