Navigációs útvonal

Túlzott költségvetési hiány: a Bizottság immár Ciprust, Dániát és Finnországot is szemmel tartja - 16/06/2010

Euróérmék © EU

12 ország már hatékony intézkedéseket hozott, hogy államháztartását rendbe tegye

Ciprus, Dánia és Finnország is belépett azoknak a tagállamoknak a sorába, amelyek költségvetési hiánya elérte a tágabb értelemben vett európai gazdaságra nézve már kockázatosnak minősített szintet. A Bizottság most azt javasolja, hogy ezek az országok is kerüljenek fel a túlzott deficit miatt szemmel tartott tagállamok listájára.

Eddig 12 tagállam tett olyan lépéseket, amelyet a Bizottság hatékony intézkedésnek tekint az államháztartási hiány visszaszorítására, vagyis ígéretükhöz híven csökkentették az állami kiadásokat és bevételnövelő intézkedéseket vezettek be. Köztük említhető Írország, Olaszország, Portugália és Spanyolország - négy olyan tagállam, amelynek magas államadóssága aggodalmakat kelt az euróövezetben.

Németország mindeközben fogyasztásösztönző politikába kezdett, mivel félő, hogy az ország óriási kereskedelmi többlete kárt okozhat más uniós gazdaságoknak. Ezzel együtt azonban az ország 2011-től deficitcsökkentő intézkedéseket is tervez.

A legutóbbi bizottsági jelentésben áttekintett további országok: Ausztria, Belgium, a Cseh Köztársaság, Franciaország, Hollandia, Szlovákia és Szlovénia.

Akárcsak a felügyelet alatt álló többi tagállam esetében, a Bizottság határidőt javasolt Ciprusnak, Dániának és Finnországnak költségvetési hiányuk csökkentésére. Finnországnak 2011-ig, Ciprusnak 2012-ig, Dániának pedig 2013-ig kell rendbe tennie államháztartását.

Ciprus tavaly 6,1%-os hiányt könyvelt el. Dániában a deficit idén várhatóan eléri a GDP 5,4%-át, Finnországban pedig a GDP 4,1%-át.

Nem sokkal ezelőtt még úgy tűnt, ezek az országok jól teljesítenek. A monetáris ügyekért felelős uniós biztos, Olli Rehn szerint a hirtelen fordulat azt mutatja, hogy a gazdasági válság komoly gondot jelentett, és súlyos egyensúlyhiányt okozott az államháztartásokban.

A 3%-os deficit-küszöbérték betartásának követelménye egyike az EU stabilitási és növekedési paktumát képező szabályoknak. Azt hivatott biztosítani, hogy ne jöjjön létre olyan egyensúlyhiány, amely alááshatja az euróövezet stabilitásába vetett bizalmat, ahogy az a múlt hónapban görög adóválság során történt.

 

Az EU túlzott hiány esetén követendő eljárásáról bővebben English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek