Διαδρομή πλοήγησης

Υπερβολικά ελλείμματα και για Κύπρο, Δανία και Φινλανδία - 16/06/2010

Κέρματα ευρώ © EU

Δώδεκα κράτη μέλη έχουν λάβει αποτελεσματικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Η Κύπρος, η Δανία και η Φινλανδία κατέγραψαν, όπως και άλλα κράτη μέλη πριν από αυτές, σημαντικά δημοσιονομικά ελλείμματα των οποίων το ύψος συνιστά απειλή για την ευρύτερη ευρωπαϊκή οικονομία. Η Επιτροπή προτείνει την προσθήκη των χωρών αυτών στον κατάλογο των κρατών μελών που οφείλουν να εξετάσουν με μεγαλύτερη προσοχή τα δημόσια οικονομικά τους.

Μέχρι σήμερα, 12 κράτη μέλη έχουν λάβει αποτελεσματικά, κατά την Επιτροπή, μέτρα με στόχο τη μείωση των ελλειμμάτων και των δημοσίων δαπανών και την εφαρμογή πολιτικών τόνωσης του εισοδήματος. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, τέσσερις χώρες που δημιουργούν ανησυχίες για το σημαντικό δημόσιο χρέος τους που σκιάζει απειλητικά την ευρωζώνη.

Η Γερμανία, στο μεταξύ, ανέλαβε πρωτοβουλίες για αύξηση των καταναλωτικών δαπανών, προκειμένου να περιορίσει τις ανησυχίες ότι το τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα της χώρας βλάπτει άλλες οικονομίες της ΕΕ, και ανακοίνωσε μέτρα μείωσης του ελλείμματος για το 2011 και μετά.

Τα άλλα κράτη μέλη που εξετάστηκαν στην τελευταία έκθεση της Επιτροπής είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Τσεχική Δημοκρατία, η Γαλλία, οι Κάτω Χώρες, η Σλοβακία και η Σλοβενία.

Όπως και με τις υπόλοιπες χώρες υπό επιτήρηση, η Επιτροπή έθεσε συγκεκριμένες προθεσμίες στην Κύπρο, τη Δανία και τη Φινλανδία για διόρθωση των ελλειμμάτων τους. Η Φινλανδία θα πρέπει να συμμορφωθεί μέχρι το 2011, ενώ η Κύπρος και η Δανία μέχρι το 2012 και 2013 αντίστοιχα.

Η Κύπρος κατέγραψε έλλειμμα 6,1% του ΑΕΠ πέρσι, ενώ το έλλειμμα της Δανίας αναμένεται να φθάσει φέτος το 5,4% και της Φινλανδίας το 4,1%.

Μέχρι πρόσφατα υπήρχε η εντύπωση ότι οι χώρες αυτές δεν παρουσίαζαν προβλήματα. Ο επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι αυτή η ξαφνική μεταστροφή καταδεικνύει τη σοβαρότητα της οικονομικής κρίσης η οποία έχει ολέθριες συνέπειες για τις δημόσιες δαπάνες.

Στόχος του ορίου του 3% για τα ελλείμματα, το οποίο ορίζεται στο Σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης της ΕΕ είναι η πρόληψη των ανισορροπιών που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη, όπως συνέβη τον προηγούμενο μήνα κατά την κρίση που προκάλεσε το ελληνικό χρέος.

 

Περισσότερα για τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της ΕΕ English

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι