Sti

For store underskud - Danmark, Cypern og Finland også under lup - 16/06/2010

Euromønter © EU

12 lande har grebet effektivt ind for at få sat skik på statsfinanserne

Danmark, Cypern og Finland er nu med i rækken af EU-lande, hvis offentlige underskud er stort nok til, at det udgør en risiko for EU's økonomi som helhed. Kommissionen henstiller nu til, at de kommer med på listen over lande, hvis statsfinanser skal ses nærmere efter i sømmene.

Indtil videre har 12 EU-lande efter Kommissionens vurdering grebet effektivt ind for at lukke budgethullerne. De har som lovet skåret i de offentlige udgifter og taget initiativer, der skal få indtægterne i vejret. Blandt dem er Irland, Italien, Portugal og Spanien - fire lande, der er i fokus, når talen falder på stor national gæld som en fare for eurolandene.

I mellemtiden har Tyskland gjort sit for at sætte gang i forbruget. Det sker som reaktion på bekymringer over, at landets enorme handelsoverskud skader andre økonomier i EU. Men Tyskland har også fremlagt planer for reduktion af statens underskud for 2011 og fremefter.

De andre lande, der bliver gennemgået i Kommissionens seneste rapport er Belgien, Frankrig, Holland, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet og Østrig.

Når lande kommer på overvågningslisten, foreslår Kommissionen frister for, hvornår de skal have bragt deres underskud ned på et acceptabelt niveau. Og det gælder også for Danmark, Cypern og Finland. Finland har frist til 2011, Cypern 2012 og Danmark 2013.

Sidste år havde Cypern et underskud på 6,1 % af BNP. I år ventes underskud på 5,4 % i Danmark og 4,1 % i Finland.

Indtil for nylig så netop disse lande ud til at klare sig godt. EU's økonomikommissær, Olli Rehn, udtaler, at den pludselige vending viser alvoren af den økonomiske krise, som har fået de offentlige udgifter til at gå over gevind.

Underskudsloftet på 3 % indgår i EU's stabilitets- og vækstpagt og skal forhindre ubalancer, som kan underminere tilliden til euroområdet. Det var netop, hvad der skete under den græske gældskrise i sidste måned.

 

Mere om EU's procedure ved for store offentlige underskud English

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links