Навигационна пътека

Прекомерни дефицити - Кипър, Дания и Финландия също са под наблюдение - 16/06/2010

Евро монети © ЕС

12 държави са предприели ефикасни мерки за привеждане на дефицитите си в ред.

Кипър, Дания и Финландия влязоха в групата на страните от ЕС с дефицити, представляващи потенциална заплаха за европейската икономика. Комисията препоръчва те да бъдат включени в списъка на страни, чиито публични финанси подлежат на по-нататъшна проверка.

Според Комисията досега 12 страни членки са предприели ефикасни действия за намаляване на дефицитите, като са съкратили правителствените разходи и са въвели обещаните мерки в подкрепа на приходите. Сред тях са Ирландия, Италия, Португалия и Испания - 4 страни, които са в центъра на опасенията в еврозоната във връзка с големи държавни дългове.

Междувременно Германия предприе мерки за увеличаване на потребителските разходи в отговор на опасенията, че големият търговски излишък на страната вреди на други икономики в ЕС. Страната също така оповести мерки за намаляване на дефицита си за 2011 г. и след това.

Другите държави, разгледани в последния доклад на Комисията, са Австрия, Белгия, Чешката република, Франция, Нидерландия, Словакия и Словения.

Както постъпва с всички подложени на проверка страни, Комисията предложи срокове за коригиране на дефицитите на Кипър, Дания и Финландия. За Финландия срокът е до 2011 г., а за Кипър и Дания - съответно до 2012 г. и 2013 г.

Миналата година Кипър регистрира дефицит от 6,1 % от БВП. Очаква се през тази година дефицитите на Дания и Финландия да достигнат съответно 5,4 % и 4,1 %.

Доскоро тези страни изглеждаха стабилни. Комисарят по икономически и парични въпроси Оли Рен заяви, че внезапният обрат показва колко сериозна е икономическата криза, предизвикала хаос в публичните разходи.

Ограничението от 3% за дефицитите, което е част от Пакта на ЕС за стабилност и растеж , цели предотвратяване на дисбаланси, които могат да подкопаят доверието в еврозоната, както се случи миналия месец по време на кризата с гръцкия дълг.

 

Още за процедурата на ЕС за прекомерен дефицит English

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки