Cale de navigare

Sectorul financiar: să prevenim noi crize - 02/06/2010

Tabela electronică a bursei de valori de la New York © Reporters

Noi reglementări privind supravegherea la nivel european a agenţiilor de rating şi o dezbatere publică privind gestionarea instituţiilor financiare

Noul sistem european de supraveghere a sectorului financiar, adoptat anul trecut de către liderii UE, prevedea deja propuneri de reglementare vizând agenţiile de rating DeutschEnglishfrançais . Acestea revin acum în prim-plan, în contextul solicitărilor repetate de a supraveghea mai atent aceste companii private.

Agenţiile de rating sunt cele care le furnizează investitorilor informaţii privind riscurile activelor de pe piaţă. De aceea, acestea joacă un rol important în asigurarea stabilităţii pieţelor financiare şi au un impact major asupra disponibilităţii şi costurilor creditelor. În ultima perioadă, agenţiile au fost acuzate de faptul că, subestimând riscurile, au contribuit la criza financiară. Mai mult, se pare că modul în care au acţionat acestea a agravat criza datoriilor prin care trece Grecia.

Până acum, măsurile de supraveghere financiară s-au luat în mare parte la nivel naţional. Noul sistem propune crearea unei autorităţi europene de supraveghere DeutschEnglishfrançais care să ţină sub observaţie directă şi exclusivă agenţiile de rating de credit înregistrate în UE (inclusiv filialele din Europa ale unor agenţii situate în afara UE). Trei dintre cele mai cunoscute agenţii (Fitch, Moody's şi Standard & Poor's) îşi au sediul la New York.

Conform măsurilor prezentate astăzi, autoritatea în domeniul valorilor mobiliare, care ar urma să intre în funcţiune până în 2011, ar avea competenţa de a lansa anchete, de a desfăşura inspecţii şi de a propune penalităţi şi amenzi. Instituţiile de credit, băncile şi firmele de investiţii vor trebui să comunice informaţiile şi agenţiilor cu care nu colaborează, ceea ce le-ar permite acestora să realizeze ratinguri independente.

Se estimează că supravegherea centralizată a agenţiilor ar aduce multiple avantaje: mai multă transparenţă a operaţiunilor, o mai bună protecţie pentru investitori şi o concurenţă mai strânsă în rândul agenţiilor de rating.

De asemenea, Comisia a lansat o consultare publică DeutschEnglishfrançais privind guvernanţa corporativă în sectorul financiar (atât pentru bănci, cât şi pentru societăţile de asigurări). Printre aspectele supuse discuţiei se numără modalităţile de supraveghere a activităţii cadrelor de conducere şi posibilitatea de a implica mai mult supraveghetorii financiari în guvernanţa corporativă.

În plus, consultarea vizează politicile de remunerare care ar putea fi utilizate în sectorul bancar pentru a descuraja asumarea unor riscuri excesive. Comisia a publicat deja câteva recomandări privind aceste politici, însă în două rapoarte ale UE, publicate astăzi, se arată că multe ţări nu le-au pus încă în aplicare.

Detalii despre dreptul societăţilor comerciale şi guvernanţa corporativă DeutschEnglishfrançais

Detalii despre politica UE privind serviciile financiare DeutschEnglishfrançais

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile