Navigációs útvonal

Válságmegelőzés a pénzügyi ágazatban - 02/06/2010

A Standard and Poor's hitelminősítő intézet profit-előrejelzése a New York-i Értéktőzsde kijelzőjén © Reporters

Az Európai Bizottság új szabályokat tervez bevezetni a hitelminősítő intézmények páneurópai felügyeletének kialakítása céljából, és nyilvános konzultációt indít a pénzintézetek irányításáról.

Az EU vezetői a tavalyi év folyamán jóváhagyták annak az új rendszernek a bevezetését, mely a pénzügyi ágazat felügyeletét hivatott szolgálni. Az EU már ekkor azt tervezte, hogy a rendszer keretében új jogszabályokat dolgoz ki a hitelminősítő intézetekre DeutschEnglishfrançais vonatkozóan. Az Európai Bizottság által ma előterjesztett módosításoknak különös aktualitást kölcsönöz, hogy megint felerősödtek a magánkézben lévő hitelminősítő cégek szigorúbb felügyeletét szorgalmazó hangok.

A pénzeszközökkel kapcsolatos kockázatok felmérésekor a befektetők a hitelminősítő intézetek által kiadott véleményre támaszkodnak. Ezek a cégek fontosak a pénzügyi piacok stabilitása szempontjából, és az általuk kibocsátott minősítések nagymértékben befolyásolják a hitelek elérhetőségét és költségét. Többször érte őket bírálat, amiért a kockázatok alábecslése révén maguk is hozzájárultak a pénzügyi válság kialakulásához, de kritikát kaptak a hitelminősítők a közelmúltban kirobbant görög adósságválság során tanúsított magatartásuk miatt is.

Az eddigiek során a pénzügyi felügyelet az Unióban nagyrészt tagállami szinten valósult meg. Az új rendszerben az EU európai felügyeleti hatóságot DeutschEnglishfrançais kíván létrehozni, mely a tervek szerint közvetlen és kizárólagos ellenőrzést gyakorol majd az Unióban bejegyzett hitelminősítő intézetek, köztük az Unión kívüli székhelyű intézetek európai leányvállalatai felett is. A három legismertebb hitelminősítő intézet - a Fitch, a Moody's és a Standard & Poor's - székhelye New Yorkban található.

A Bizottság által ma előterjesztett intézkedések értelmében a felügyeleti hatóság, mely várhatóan 2011-ben kezdi meg működését, jogosult lesz arra, hogy vizsgálatokat indítson, helyszíni ellenőrzéseket végezzen, és bírság kiszabását indítványozza. A hitelintézeteknek, bankoknak és befektetési vállalkozásoknak pedig minden érdekelt hitelminősítő számára hozzáférést kell biztosítaniuk azokhoz az információkhoz, melyeket saját hitelminősítőjük rendelkezésére bocsátanak, hogy lehetővé tegyék független minősítések kibocsátását.

Általános az a vélemény, hogy a hitelminősítők központosított felügyeletének bevezetése révén a jövőben a pénzügyi műveletek átláthatóbbá válnak, a befektetők jobb védelemben részesülnek, az ágazatban folyó verseny pedig megélénkül.

A fenti javaslatok előterjesztésén túlmenően a Bizottság a mai napon nyilvános konzultációt DeutschEnglishfrançais indított a pénzügyi ágazat szereplőire, köztük a bankokra és a biztosítótársaságokra vonatkozó vállalatirányítási szabályok témájában. A konzultáció többek között arra keres választ, hogyan kell megvalósítani a vállalati felső vezetés felügyeletét, és hogyan lehet biztosítani a pénzügyi felügyeletek részvételét a vállalatirányításban.

Az EU arra nézve is várja a résztvevők visszajelzéseit, milyen bérpolitikát kell kialakítani az ágazatban annak érdekében, hogy a javadalmazás gátat vessen a túlzott kockázatvállalásnak. A Bizottság már korábban ajánlásokat adott ki a javadalmazási politika témájában, de ahogy azt két, a mai napon közzétett uniós jelentés megállapítja, sok EU-tagállam mindezidáig nem váltotta tettekre az ajánlásokban foglaltakat.

További információk a társasági jogról és a vállalatirányításról DeutschEnglishfrançais

További információk a pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó uniós szakpolitikáról DeutschEnglishfrançais

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek