Sökväg

Bankerna ska stå för notan - 26/05/2010

Eurosedlar i en rosa spargris©EU

EU-kommissionen vill införa en bankskatt för att täcka kostnaderna för avvecklingen av banker som går omkull.

Kommissionens förslag är det första konkreta steget mot en gemensam linje i fråga om bankskatter, som har blivit populära bland EU-länderna efter finanskrisen. Bristen på EU-regler kan skada konkurrensen mellan de nationella bankmarknaderna, och samarbetet mellan länderna kan också äventyras, om en ny kris skulle inträffa.

Enligt planerna ska medlemsländerna använda bankskatterna till att bygga upp fonder som ska styras av gemensamma regler. Pengarna ska användas till att avveckla banker på ett ordnat sätt när de går i konkurs.

Pengarna kan täcka rättsliga kostnader, tillfälliga transaktioner samt köp och förvaltning av osäkra tillgångar. Med sina snabbt tillgängliga pengar kan dessa "bankavvecklingsfonder DeutschEnglishfrançais " hjälpa till att hålla en kris under kontroll och undvika akuta försäljningar av tillgångar.

Flera länder, t.ex. Sverige och Tyskland, har infört eller överväger att införa bankskatter. Men man är inte ense om hur beskattningen ska gå till eller vad pengarna ska användas till. Några länder vill använda pengarna till att förhindra framtida bankkriser eller få tillbaka de pengar de lagt ut under den pågående krisen. Andra ser på bankskatter som ett sätt att minska sina budgetunderskott.

Michel Barnier, kommissionär för den inre marknaden, sade att fonderna inte ska fungera som en försäkring som håller fallerande banker under armarna. De ska i stället se till att vi slipper se skattefinansierade bankakuter i framtiden genom att minska en krisande banks dominoeffekter på resten av sektorn.

"Jag tror på principen att 'förorenaren ska betala'. Vi måste bygga ett system som garanterar att finanssektorn själv får stå för notan för framtida bankkriser ", sade Michel Barnier.

Under finanskrisen lade länderna i EU och i andra delar av världen ut enorma summor på att rädda banker och stötta sina ekonomier.

Skatten ska i ett första skede bara omfatta banker. Den ska till exempel inte gälla för investeringsfonder eller försäkringsinstitutioner. Bankernas bidrag kan bygga på deras skulder, tillgångar eller vinster - den exakta metoden kommer att bestämmas senare. Även beloppet är en öppen fråga. IMF, Internationella valutafonden, anser att 2 till 4 procent av BNP är lagom.

Med förslaget fullbordas EU:s plan för att hantera framtida finanskriser. I planen efterlyser man tuffare tillsyn och reglering inom finanssektorn.

EU-länderna ska diskutera förslaget i juni inför G20-mötet i Toronto senare i månaden. EU anser att riktlinjer för sådana här fonder måste beslutas på global nivå.

Välj hög kontrast Normal textstorlek Öka textstorlek med 200 procent Tipsa en vän Skriv ut denna sida

 

Hittade du vad du letade efter?

Ja Nej

Vad letade du efter?

Har du några förslag på förbättringar?

Länkar