Navigacijska pot

Bančni davek za stabilnejši finančni sistem - 26/05/2010

Evrski bankovci v hranilniku prašičku ©EU

Evropska komisija je predlagala ustanovitev skladov, ki bi krili stroške likvidacije bank

Predlog je del prizadevanj Evropske komisije za skupni pristop k davku za banke, ki ima od finančne krize vedno več podpore v državah EU. Brez usklajenih predpisov na ravni EU bi med bančnimi trgi v državah članicah lahko nastale konkurenčne neenakosti. V primeru nove krize bi tudi oviralo čezmejno sodelovanje.

Države članice naj bi sredstva iz bančnega davka uporabile za sklade, ki bi jih upravljale po skupnih pravilih. Sredstva bi se nato uporabila pri nadzorovani likvidaciji bank.

Iz skladov bi krili tudi pravne stroške, začasno delovanje ter nakup in upravljanje slabih sredstev. Z zagotavljanjem tekočih sredstev za pomoč bankam v krizi DeutschEnglishfrançais bi omejili širitev finančne krize in preprečili nenadzorovano prodajo sredstev.

Številne države, denimo Nemčija in Švedska, so že uvedle davek za banke ali še razmišljajo o njem. Zaenkrat pa v Evropi še ni enotnega mnenja o obsegu davka in uporabi denarja. Nekatere države članice želijo davčna sredstva uporabiti za preprečitev prihodnje bančne krize ali za povrnitev izgub zaradi tekoče krize. Druge bi davčni prihodek rade uporabile za zmanjšanje javnega dolga.

Skladi niso zavarovalna polica, ki bi banke reševala pred propadom, je dejal evropski komisar za enotni trg Michel Barnier. Z njimi bi okrepili odpornost bančnega sektorja proti šokom, hkrati pa bi zagotovili, da ne bi bilo več treba posegati po davkoplačevalskem denarju.

"Verjamem v načelo, da stroške plača povzročitelj. Potrebujemo sistem, ki bo zagotovil, da bo v prihodnje stroške bančnih kriz kril finančni sektor, " je poudaril Barnier.

Med finančno krizo so države v Evropi in po svetu za reševanje bank in svojih gospodarstev zapravile ogromno proračunskih sredstev.

Davek bi se zaenkrat uporabljal le za banke in ne za naložbene sklade ali zavarovalnice. Dajatve bank bi se obračunale na podlagi obveznosti, sredstev ali dobička bank, vendar pa metoda obračuna še ni dorečena. Tudi višina davka še ni določena, Svetovni denarni sklad (IMF) pa predlaga med 2 % in 4 % BDP.

Predlog o davku na banke je del načrta EU za reševanje prihodnjih finančnih kriz, ki predvideva več nadzora, boljše upravljanje podjetij in strožje predpise.

EU bo predlog morda predstavila skupini 20 najrazvitejših držav kot možnost pomoči bankam v krizi po vsem svetu. Voditelji držav EU bodo o predlogu govorili pred srečanjem G20, ki bo konec junija v Torontu.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave