Navigointipolku

Aiheuttaja vastuuseen myös pankkikriiseissä - 26/05/2010

Säästöpossu, josta pilkistää euroseteleitä ©EU

Komissio ehdottaa pankkialalta perittäviä maksuja, joista kertyvillä varoilla voidaan hoitaa pankkien konkursseja.

Komissio on tehnyt ensimmäisen ehdotuksen pankkien kriisinratkaisurahastojen periaatteista. Useat EU-maat ovat kannattaneet kriisin hoitoon käytettävien maksujen perimistä pankeilta finanssikriisin kokemusten valossa. EU:n laajuisten sääntöjen puuttuminen voi johtaa kansallisten pankkimarkkinoiden välisen kilpailun vääristymiseen. Se voi myös vaikeuttaa rajatylittävää yhteistyötä kriisitilanteissa.

Suunnitelman mukaan EU-maat perustaisivat maksusta kertyvillä varoilla kriisinratkaisurahastoja, jotka toimivat yhteisten sääntöjen mukaan. Rahastojen varoja aiotaan käyttää pankkien konkurssien hoitamiseen hallitusti.

Niillä rahoitettaisiin muun muassa oikeudellisten palvelujen kustannukset, väliaikaisrahoitus sekä järjestämättömien omaisuuserien osto ja hallinta. Kriisinratkaisurahastot DeutschEnglishfrançais auttaisivat näin lieventämään kriisien vaikutuksia ja ehkäisisivät pankkien konkursseja.

Monissa maissa, kuten Saksassa ja Ruotsissa, on jo otettu käyttöön pankkialalta perittävät maksut tai harkitaan niiden käyttöönottoa. Tässä vaiheessa ei kuitenkaan vielä tiedetä, miten rahastot toimisivat ja kuinka suuria niiden olisi oltava. Joissakin maissa rahastoja haluttaisiin käyttää tulevien pankkikriisien ehkäisemiseen tai nykyisen kriisin aikana käytettyjen julkisten varojen takaisin perimiseen. Jotkin maat haluaisivat käyttää pankkialan maksuja julkisen velkansa supistamiseen.

Sisämarkkinoista vastaavan komissaarin Michel Barnierin mukaan rahastoja ei saisi pitää vakuutuksena tulevien pankkikriisien varalta. Niiden avulla ainoastaan ehkäistäisiin se, että veronmaksajien pitäisi maksaa pankkialan pelastamisesta aiheutuvat kustannukset. Tarkoituksena on lieventää pankkikonkurssien vaikutuksia muun rahoitusjärjestelmän vakauteen.

Barnierin mukaan on sovellettava "aiheuttaja maksaa" -periaatetta: "Meidän on luotava järjestelmä, jolla varmistetaan, että tulevaisuudessa rahoitussektori maksaa pankkikriisien kustannukset."

Finanssikriisin aikana Euroopan ja maailman maat käyttivät valtavasti julkisia varoja pankkien pelastamiseen ja niiden talouden tukemiseen.

Ensivaiheessa maksuja perittäisiin ainoastaan pankeilta. Näin maksut eivät vielä koskisi muita rahoituslaitoksia, kuten sijoitusrahastoja tai vakuutuslaitoksia. Pankkien maksuosuudet voisivat perustua niiden vastuisiin, varoihin tai tuottoon. Yksityiskohdat määritetään myöhemmin. Myöskään rahaston vaatiman rahoituksen suuruus ei ole vielä selvillä. Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) mukaan se voisi olla 2-4 prosenttia suhteessa BKT:hen.

Komission ehdotus täydentää finanssikriisien hallintaa koskevaa EU-strategiaa, jolla pyritään lisäämään sekä yleistä että rahoituslaitosten johdon valvontaa. Samalla sääntöjä tiukennetaan.

EU aikoo esitellä suunnitelmaa seuraavassa G20-huippukokouksessa Torontossa 26. ja 27.6. Näin sitä voitaisiin soveltaa pankkien konkurssien hoitamiseen eri puolilla maailmaa. EU-maiden johtajat keskustelevat ehdotuksesta vielä ennen huippukokousta.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä