Навигационна пътека

Евро банкноти в касичка ©ЕС

Комисията предлага банков данък, който ще покрива разходите по ликвидиране на фалирали банки.

Предложението е първият конкретен опит на Комисията за общ подход към банковите данъци, които станаха популярни сред правителствата от ЕС след финансовата криза. Липсата на общи правила в ЕС може да доведе до нездрава конкуренция между националните банкови пазари. Липсата може да попречи и на сътрудничеството между държавите при нова криза.

Комисията предлага правителствата да използват приходите от банкови данъци за създаване на фондове, управлявани съгласно общи правила. Средствата от тези фондове ще могат да се използват за последователно и регламентирано разрешаване на проблемите на банките.

Ще се покриват разходи за юридически консултации, временни дейности и изкупуване и управление на лоши активи. Като източник на пари в брой тези фондове за "оздравяване на банките" DeutschEnglishfrançais ще помагат за удържане на кризата и предотвратяване на прибързаните разпродажби на активи.

Редица страни, включително Германия и Швеция, вече са въвели или обмислят въвеждането на банкови данъци, но липсва консенсус за точния им размер и как да бъдат използвани те. Някои страни искат да използват парите за предотвратяване на бъдещи банкови кризи или за възстановяване на загубите от настоящата криза. Други виждат в банковите данъци начин за намаляване на текущите си дефицити.

Комисарят за единния пазар Мишел Барние заяви, че фондовете няма да бъдат използвани като застраховка против финансови трудности на банките. Вместо това се очаква те да помогнат оздравителните мерки да не се финансират с парите на данъкоплатците, като ограничат преките последствия от фалита на дадена банка върху финансовия сектор.

"Аз вярвам в принципа "замърсителят плаща". Трябва да изградим система, която гарантира, че цената на бъдещи банкови кризи се поема от финансовия сектор", каза Барние.

По време на финансовата криза правителствата в Европа и по света изхарчиха огромни количества публични средства, за да спасят своите банки и икономики.

Засега данъкът ще засегне само банките, а не инвестиционните фондове или застрахователните институции например. Все още се обсъжда дали за изчисляване на вноските да се вземат предвид пасивите, активите или печалбите на банките. За размера на фондовете също не е взето решение - МВФ предлага между 2 и 4 % от БВП.

Предложението на Комисията допълва плана на ЕС за управление на бъдещи финансови кризи, който призовава за повече надзор, по-добро корпоративно управление и по-строго регулиране.

ЕС може да представи идеята си на групата на 20-те най-развити държави като начин за справяне с обречени банки по цял свят. Очаква се ръководителите на Съюза да обсъдят предложението през юни преди срещата на върха на Г-20 в Торонто по-късно същия месец.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки