Cale de navigare

Estonia poate trece la euro - 12/05/2010

Tallinn, capitala Estoniei ©UE

Opt state membre nu sunt încă pregătite să adere la zona euro.

După şase ani de la aderarea la UE, Estonia îndeplineşte cerinţele pentru adoptarea monedei euro.

Miercuri, 12 mai 2010, Comisia Europeană a anunţat că recomandă guvernelor statelor membre să îşi exprime acordul faţă de aderarea acestei ţări la zona euro, în ianuarie 2011. Astfel, Estonia ar fi cel de-al 17-lea stat membru al UE care adoptă moneda euro. În prezent, moneda naţională a Estoniei este coroană estoniană.

Decizia Comisiei a fost făcută publică în contextul prezentării unui nou raport de convergenţă English în care se arată că alte opt state membre (Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Republica Cehă, Ungaria şi Suedia) nu îndeplinesc încă condiţiile necesare pentru a putea adera la zona euro. Regatul Unit şi Danemarca nu doresc să adopte moneda unică şi beneficiază de o derogare în acest sens.

Pentru a adopta moneda euro, statele membre trebuie să îndeplinească o serie de criterii: finanţe publice sănătoase, stabilitatea cursului de schimb şi a preţurilor, rata scăzută a dobânzii şi compatibilitatea legislaţiei naţionale în domeniul politicii monetare cu legislaţia UE.

Moneda euro a fost introdusă pe pieţele financiare mondiale în 1999 şi a fost pusă în circulaţie trei ani mai târziu.

Anul trecut, Slovacia a adoptat moneda euro. În prezent, aproximativ 329 de milioane de persoane utilizează zilnic moneda euro, reprezentând circa două treimi din populaţia UE (în jur de 500 milioane de locuitori).

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile