Kruimelpad

Estland klaar voor de euro - 12/05/2010

Zicht op Tallinn, hoofdstad van Estland ©EU

In acht andere landen is nog werk aan de winkel voordat zij tot de eurozone kunnen toetreden.

Estland is zes jaar na de toetreding tot de EU klaar om de euro in te voeren.

De Commissie heeft vandaag bekendgemaakt dat zij de regeringen zal aanbevelen om het land in januari van volgend jaar tot de eurozone toe te laten. Estland, dat momenteel de Estse kroon gebruikt, zou daarmee het zeventiende land worden dat de euro invoert.

Volgens een nieuw verslag English voldoen acht andere EU-landen nog niet aan de voorwaarden: Bulgarije, Tsjechië, Letland, Litouwen, Hongarije, Polen, Roemenië en Zweden. Het Verenigd Koninkrijk en Denemarken hebben ervoor gekozen om niet in de eurozone te stappen.

Landen die de euro willen invoeren, moeten aantonen over gezonde overheidsfinanciën en stabiele wisselkoersen en prijzen te beschikken. Verder moet de rente laag zijn en moet de nationale monetaire wetgeving in overeenstemming zijn met de EU-wetgeving.

De euro werd in 1999 op de internationale financiële markten geïntroduceerd. Drie jaar later werden de munten en bankbiljetten in omloop gebracht.

De recentste nieuwkomer in de eurozone was Slowakije in 2009. De euro wordt dagelijks gebruikt door zo'n 329 miljoen mensen, bijna tweederde van de 500 miljoen EU-burgers.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links