Навигационна пътека

Естония готова за еврото - 12/05/2010

Изглед от Талин, столицата на Естония © ЕС

Осем други държави все още не отговарят на критериите за въвеждане на единната валута.

Шест години след присъединяването си към ЕС Естония отговаря на условията за присъединяване към еврозоната.

Днес Комисията обяви, че ще препоръча на правителствата на ЕС да позволят на страната да премине към единната валута през януари следващата година. Естония, която понастоящем използва крони, ще стане 17-та държава, въвела еврото.

Съобщението на Комисията бе съпроводено от нов доклад English , от който става ясно, че останалите осем държави, които следва да се присъединят към еврозоната - България, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Унгария, Чешката република и Швеция - все още не отговарят на критериите за членство. Обединеното кралство и Дания засега не желаят да се присъединяват.

За да могат да въведат еврото, кандидатите трябва да докажат, че публичните им финанси са в добро състояние и че обменния курс на тяхната валута и цените в страната са стабилни. Също така лихвените проценти трябва да са ниски, а националното финансово законодателство трябва да е приведено в съответствие със законите на ЕС.

Еврото се появи на световните финансови пазари през 1999 г. Монетите и банкнотите влязоха в обращение три години по-късно.

Последната държава, въвела еврото, е Словакия през 2009 г. Днес около 329 млн. души използват ежедневно еврото - близо две трети от около 500-те млн. души, живеещи в ЕС.

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки