Navigacijska pot

Evropsko gospodarstvo le počasi okreva - 05/05/2010

Poslovnež prebira časopis ©EU

Predvidoma se bo rast BDP v EU postopno okrepila, čeprav je okrevanje manj izrazito kot pri prejšnjih vzponih.

Recesija se je, večinoma zaradi fiskalnih in finančnih ukrepov za spodbujanje gospodarstva, končala v tretjem četrtletju 2009. Zadnja gospodarska napoved navaja še druge, začasne dejavnike, ki so vplivali na potek recesije.

Leta 2010 naj bi se rast gospodarstva povečala English za en odstotek, kar je za četrt odstotne točke več, kot je predvidelo jesensko poročilo. Vzrok je krepkejše svetovno gospodarstvo. Leta 2011 se pričakuje 1,75-odstotna rast BDP.

Hitrost okrevanja gospodarstva bo v državah EU različna, saj je odvisna od razmer in politik v posamezni državi.

Brezposelnost se je v recesiji močno povečala, čeprav rahlo manj, kot je bilo predvidevano jeseni. Letos naj bi bila stopnja brezposelnosti skoraj 10-odstotna.

Tudi javne finance je kriza močno prizadela. Medtem ko naj bi proračunski primanjkljaji držav članic letos predvidoma znašali 7,25 % BDP, pa se bo javni dolg glede na BDP še naprej povečeval.

Inflacija se je od zelo nizkih ravni leta 2009 nekoliko zvišala, vendar se zaradi stagnacije gospodarstva plače in cene ne bodo dvigovale. Letos bo inflacija predvidoma znašala 1,75 % v EU in 1,50 % v območju evra.

Okrevanje gospodarstva v EU je še vedno zelo negotovo, kar dokazujejo tudi nedavne težave na trgih javnih obveznic. Tveganje pa je glede na napoved uravnoteženo.

Komisija objavlja gospodarske napovedi štirikrat letno: dve obsežni gospodarski napovedi spomladi in jeseni ter dve manjši vmesni napovedi februarja in septembra.

 

Spomladanska gospodarska napoved leta 2010 English

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave