Cale de navigare

Economia europeană, în uşoară redresare - 05/05/2010

Om de afaceri citind un ziar © UE

Estimările arată că PIB-ul european îşi va relua treptat tendinţa de creştere, deşi ritmul redresării economice este mai puţin alert decât în cazul crizelor din trecut.

Recesiunea a luat sfârşit în cel de-al treilea trimestru al anului 2009 - în mare parte, datorită măsurilor fiscale şi monetare adoptate pentru a stimula economia europeană. Previziunile economice ale UE arată că anumiţi factori temporari au avut, de asemenea, un rol în acest sens.

Se estimează că, în 2010, economia UE va creşte English cu 1% (cu un sfert de punct procentual în plus faţă de cifrele calculate în toamna anului trecut). Creşterea se va datora parţial redresării economiei la nivel global. În 2011, PIB-ul ar urma să crească cu 1¾%.

Ritmul de redresare economică va fi însă diferit de la ţară la ţară, reflectând circumstanţele şi politicile de pe plan naţional.

Rata şomajului a crescut semnificativ în timpul recesiunii, dar este totuşi mai mică decât valoarea preconizată toamna trecută. Pentru anul acesta, se estimează că rata şomajului la nivelul UE se va stabiliza în jurul nivelului de 10%.

Criza a afectat grav şi finanţele publice. În 2010, deficitele bugetare naţionale ar urma să se situeze în jurul valorii de 7¼% din PIB, iar raportul dintre datoria publică şi PIB va continua să crească.

Inflaţia înregistrează o uşoară tendinţă ascendentă, comparativ cu nivelul foarte scăzut înregistrat în 2009. Se estimează însă că salariile şi preţurile vor fi menţinute sub control datorită ritmului lent de creştere economică. Inflaţia ar putea atinge valoarea de 1¾% în UE şi de 1½% în zona euro.

Există încă multe incertitudini în ceea ce priveşte redresarea economiei UE, după cum s-a văzut în cazul recentelor tensiuni de pe pieţele obligaţiunilor de stat. Totuşi, în general, riscurile rămân moderate.

Comisia publică previziuni economice de patru ori pe an - 2 rapoarte ample (primăvara şi toamna) şi două previziuni intermediare (în februarie şi în septembrie).

 

Previziunile economice de primăvară (2010) English

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile