Kruimelpad

Voorzichtig herstel Europese economie - 05/05/2010

Zakenman leest de krant ©EU

Er wordt een lichte groei van het Europese bbp verwacht, al is het herstel niet zo stabiel als voorheen.

In het derde kwartaal van 2009 kon de recessie een halt worden toegeroepen, vooral dankzij fiscale en monetaire maatregelen om de economie te stimuleren. Maar ook tijdelijke factoren speelden een rol, zo blijkt uit de laatste economische vooruitzichten van de EU.

In 2010 groeit de EU-economie waarschijnlijk met 1% English , dat is een kwart procentpunt meer dan de Commissie in het najaar had voorspeld. Deze ontwikkeling valt ten dele toe te schrijven aan de sterkere wereldeconomie. In 2011 zal het bbp naar verwachting 1,75% stijgen.

Doordat de omstandigheden en het beleid echter per EU-land verschillen, varieert ook het tempo van herstel steeds meer van land tot land.

De werkloosheid is tijdens de recessie snel toegenomen, al was die toename niet zo groot als afgelopen najaar werd gevreesd. Dit jaar zal de werkloosheid in de EU zich volgens de voorspellingen stabiliseren op bijna 10%.

Ook de overheidsfinanciën hebben door de crisis harde klappen gekregen. De nationale begrotingstekorten zullen dit jaar nog stijgen tot zo'n 7,25% van het bbp en zich dan stabiliseren, maar de overheidsschuld zal ten opzichte van het bbp verder blijven stijgen.

De inflatie is weer wat gestegen na de uiterst lage cijfers van 2009, maar door de trage ontwikkeling van de economie zullen de lonen en prijzen daar niet op reageren. Voor de hele EU wordt dit jaar een inflatie van 1,75% voorspeld, voor de eurozone 1,5%.

Het economisch herstel van de EU is nog steeds erg kwetsbaar, zoals onlangs weer bleek bij de spanningen op de markt voor overheidsobligaties. Alles bij elkaar zijn de onzekere factoren in de voorspellingen echter goed tegen elkaar afgewogen.

De Commissie publiceert doorgaans vier keer per jaar een economische prognose: een uitgebreide in het voor- en het najaar en daartussenin een beknopte in februari en september.

 

Economische prognose van de EU, voorjaar 2010 English

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links