Navigációs útvonal

Kezd talpra állni az európai gazdaság - 05/05/2010

Újságot olvasó üzletember ©EU

A legújabb uniós előrejelzés szerint fokozatos GDP-növekedés várható az Európai Unióban, a gazdasági fellendülés azonban nem lesz annyira erőteljes, mint korábban.

2009 harmadik negyedévében véget ért a gazdasági recesszió. Ez elsősorban a gazdaságélénkítést célzó adópolitikai és pénzügyi intézkedéseknek volt köszönhető. A legújabb uniós gazdasági előrejelzés szerint a folyamatban olyan tényezők is szerepet játszottak, melyek ideiglenesen éreztették hatásukat.

2010-ben az uniós gazdaság várhatóan 1%-kal fog bővülni English - ez 0,25 százalékponttal több, mint a Bizottság őszi előrejelzésében prognosztizált érték. A növekedés részben arra vezethető vissza, hogy a világgazdaság az utóbbi időben megerősödött. 2011-ben az Európai Unióban 1,75%-os GDP-növekedés várható.

A gazdaság fellendülésének üteme azonban egyre nagyobb mértékben eltér majd az egyes uniós tagállamok esetében, összhangban a tagországok egyedi helyzete és szakpolitikai intézkedései között mutatkozó különbségekkel.

A recesszió idején a munkanélküliség számottevően megnövekedett, de a helyzet valamivel jobban alakult annál, mint ahogy azt az őszi előrejelzés alapján eredetileg várni lehetett. Idén a szakértők szerint a munkanélküliek aránya 10% körüli értéken stabilizálódik majd az EU területén.

A válság a tagországok államháztartásaira is súlyos csapást mért. Noha a tagállamokban a költségvetési hiány a GDP 7,25%-át elérve várhatóan tetőzik az idén, a GDP-arányos államadósság az előrejelzés szerint tovább növekszik majd.

A 2009-ben rendkívül alacsony szinten mozgó infláció kismértékben emelkedett ugyan, de a gazdasági pangás valószínűleg féken tartja majd mind a bérek, mind az árak növekedését. Idén az infláció az Európai Unióban el fogja érni az 1,75%-ot, az euróövezetben pedig az 1,5%-ot.

Az EU gazdaságának fellendülésével kapcsolatos kilátásokat továbbra is nagyfokú bizonytalanság övezi, ezt jelzik az államkötvénypiacokon nemrégiben tapasztalt feszültségek is. Összességében azonban elmondható, hogy nagyjából kiegyenlítettek azok a kockázatok, amelyek a prognosztizált trendek alakulását befolyásolják.

Az Európai Bizottság évente rendszerint négy alkalommal - tavasszal és ősszel átfogó, februárban és szeptemberben pedig időközi gazdasági előrejelzés formájában - ad áttekintést a gazdasági helyzet várható alakulásáról.

 

Európai gazdasági előrejelzés - 2010 tavasza English

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek