Cale de navigare

Obiectivele strategiei „Europa 2020” au fost adoptate - 26/03/2010

Faţada clădirii Consiliului din Bruxelles © UE

Liderii UE convin să îşi intensifice cooperarea în domeniul politicii economice. Această măsură face parte din strategia de stimulare a creşterii economice în următorul deceniu.

Decizia a fost luată cu ocazia reuniunii liderilor UE de la Bruxelles, care a prilejuit primele discuţii oficiale cu privire la strategia „Europa 2020”, prezentată de Comisie luna trecută.

Într-o declaraţie comună, liderii europeni au confirmat că s-a ajuns la un acord asupra majorităţii elementelor strategiei propuse, inclusiv în ceea ce priveşte coordonarea mai eficientă a politicilor europene şi naţionale. De asemenea, au afirmat că se impun măsuri precum intensificarea cooperării în scopul redresării după criza financiară sau găsirea unor soluţii la problemele generate de globalizare, schimbări climatice şi îmbătrânirea populaţiei.

De asemenea, s-a convenit şi asupra unui număr de trei obiective cantitative, vizând creşterea nivelurilor de ocupare a forţei de muncă, stimularea investiţiilor în cercetare şi dezvoltare şi îndeplinirea angajamentelor asumate de UE în materie de protecţie a mediului. Deciziile cu privire la alte două obiective propuse de Comisie, vizând creşterea nivelului de educaţie şi de incluziune socială, vor fi definitivate cu ocazia summitului din luna iunie.

Urmând recomandările Comisiei, liderii UE au convenit ca obiectivele asumate la nivel comunitar să fie împărţite în obiective naţionale diferite, ceea ce nu s-a întâmplat în cazul strategiei UE pentru deceniul anterior. Comisia va participa la discuţiile cu privire la aceste obiective naţionale, însă ultimul cuvânt îl vor avea statele membre.

Liderii UE au declarat că vor analiza situaţia în luna iunie şi vor lua în calcul o acţiune la nivelul UE menită să elimine decalajele dintre obiectivele stabilite la nivel comunitar şi suma obiectivelor naţionale.

Guvernele statelor membre urmează să înainteze planuri detaliate privind modul în care intenţionează să îşi îndeplinească obiectivele. Aceste programe naţionale de reformă trebuie să ia în considerare şi principalele obstacole aflate în calea creşterii economice. Rezultatele vor fi analizate în cadrul rapoartelor anuale publicate la nivel comunitar.

În urma adoptării acordului cu privire la planul de salvare a Greciei de către ţările membre ale zonei euro, Consiliul i-a solicitat Comisiei să prezinte, în luna iunie, propuneri cu privire la coordonarea dintre ţările care utilizează moneda unică. În ultimele luni, euro şi-a pierdut din valoare pe fondul scăderii încrederii în rândul investitorilor, ca urmare a creşterii datoriei publice în Grecia şi în alte ţări.

Contrast puternic Setează pagina la dimensiunea normală a literei Măreşte dimensiunea literei cu 200% Trimite pagina unui prieten Tipăreşte pagina

 

Aţi găsit informaţiile pe care le căutaţi?

Da Nu

Ce informaţii aţi căutat?

Sugestiile dumneavoastră:

Linkuri utile