Kruimelpad

Europese doelstellingen voor 2020 vastgesteld - 26/03/2010

Spiegelglas op de façade van het Raadsgebouw te Brussel © EU

De EU-leiders gaan nauwer samenwerken bij het economisch beleid als onderdeel van een strategie voor meer groei in het volgende decennium.

De beslissing kwam er op een top van de EU-leiders te Brussel, het eerste formele overleg over de strategie "Europa 2020" die de Commissie vorige maand heeft voorgesteld.

De leiders zeiden in een gezamenlijke verklaring dat zij het over de meeste onderdelen van het voorgestelde plan eens waren, met inbegrip van een betere coördinatie van nationaal en Europees economisch beleid. Zij wezen erop dat nauwere economische samenwerking noodzakelijk is om de financiële crisis te boven te komen en langetermijnuitdagingen zoals globalisering, klimaatverandering en vergrijzing aan te pakken.

Zij legden ook kwantitatieve doelstellingen vast voor een grotere arbeidsparticipatie, meer geld voor onderzoek en ontwikkeling en het halen van de EU-milieudoelstellingen. De twee overige doelstellingen die door de Commissie waren voorgesteld (voor opleidingsniveaus en sociale integratie) komen op de top van juni ter tafel.

Zoals de Commissie had aanbevolen, spraken de leiders af dat de doelstellingen voor de hele EU zullen worden opgesplitst in gedifferentieerde nationale doelstellingen, iets wat niet gebeurde bij de vorige economische tienjarenstrategie. De Commissie zal aan het overleg over die nationale doelstellingen bijdragen, maar de EU-regeringen krijgen het laatste woord.

De leiders zullen in juni de cijfers bekijken en maatregelen op EU-niveau overwegen om een eventueel verschil tussen de EU-doelstellingen en de som van de nationale doelstellingen aan te vullen.

De regeringen moeten ook gedetailleerde plannen indienen over hoe ze hun doelstellingen denken te halen. Deze nationale hervormingsprogramma's moeten ook fundamentele hinderpalen voor de economische groei aanpakken. De resultaten worden regelmatig bekeken en er komt een jaarverslag op EU-niveau.

Na het akkoord over een reddingsplan voor Griekenland, heeft de Raad de Commissie gevraagd om ook met voorstellen te komen voor een betere coördinatie tussen de landen van de eurozone. De koers van de euro is tijdens de laatste maanden gedaald omdat beleggers zich zorgen maakten over de zware overheidsschuld van Griekenland en andere landen.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links