Navigointipolku

EU:lle uusi talousstrategia "Eurooppa 2020" - 03/03/2010

Komission puheenjohtaja José Manuel Barroso © EU

Uudella kymmenvuotisstrategialla elvytetään Euroopan taloutta. Älykäs, kestävä ja osallistava kasvu edellyttää EU:n ja jäsenmaiden talouspolitiikan koordinoinnin parantamista.

EU kärsii edelleen historiansa pisimmästä ja syvimmästä talouden taantumasta. Odotetussa Eurooppa 2020 DeutschEnglishespañolfrançaisitaliano -strategiassa otetaan huomioon haasteiden suuruus. Talouskriisi on tuonut esiin vakavia heikkouksia talouden tilassa, jota rasittavat myös globalisaatio, resursseihin kohdistuvat paineet ja väestön ikääntyminen. Komissio uskoo, että ongelmat voidaan voittaa, jos Eurooppa on valmis siirtymään vihreämpään, innovatiivisempaan markkinamalliin, jossa edistetään myös sosiaalista hyvinvointia.

Strategian perustana ovat vähähiiliset tuotannonalat, investoinnit uusien tuotteiden kehittämiseen, panostus digitaaliseen talouteen ja koulutusuudistukset. Komissio on määrittänyt EU:lle viisi mitattavaa tavoitetta. Esimerkiksi työllisyys olisi saatava nykyisestä 69 prosentista vähintään 75:een, ja T&K-investointien osuus EU:n BKT:sta pitäisi nostaa 3 prosenttiin nykyisestä 2 prosentista. Yhdysvallat ja Japani panostavat tutkimukseen nyt merkittävästi enemmän.

Strategiaan sisältyvät myös EU:n kunnianhimoiset 20/20/20 -ilmasto- ja energiatavoitteet. Köyhyyttä pyritään vähentämään 25 prosenttia niin, että köyhyysuhan alla eläviä olisi 20 miljoonaa vähemmän.

Koulutusuudistukseen sisältyviä tavoitteita ovat, että koulunkäynnin keskeyttävien osuus saataisiin nykyisestä 15:stä alle 10 prosenttiin, ja kolmekymppisten sukupolvesta vähintään 40 prosentilla pitäisi olla korkeakoulututkinto (nykyisin se on 31 prosentilla).

Komissio ehdottaa, että EU-maat hyväksyisivät kansalliset tavoitteet, joissa otetaan huomioon kunkin maan olosuhteet edistäen samalla EU-tason yleistavoitteita. Komissio seuraa jäsenmaiden edistystä ja tarvittaessa varoittaa toimien riittämättömyydestä.

EU seuraa jo nyt jäsenmaiden julkista taloutta taatakseen euroalueen vakauden. Uudella strategialla halutaan laajentaa valvontaa muillekin aloille EU:n kilpailukyvyn säilyttämiseksi.

Strategiassa on seitsemän lippulaivaohjelmaa, joilla pyritään kohentamaan kasvua ja työllisyyttä EU:ssa. Ohjelmilla mm. parannetaan T&K-toiminnan rahoitusmahdollisuuksia, vauhditetaan nopeiden internet-yhteyksien yleistymistä ja lisätään uusiutuvien energialähteiden käyttöä.

EU-maiden johtajat kokoontuvat keskustelemaan strategian yleistavoitteista myöhemmin tässä kuussa. Yksityiskohdista, mm. kansallisista tavoitteista, järjestetään huippukokous myöhemmin tänä vuonna, mahdollisesti kesäkuussa.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä