Navigacijska pot

Počasno gospodarsko okrevanje - 25/02/2010

Evropski komisar za ekonomske in monetarne zadeve Olli Rehn ©EU

Po ocenah Evropske komisije naj bi se BDP v EU postopoma približal tistemu iz časov pred krizo. Toda gospodarstvo si še ne more oddahniti.

Najdaljša in najhujša recesija v zgodovini EU doslej se je končala v tretjem četrtletju 2009, ko je realni BDP spet začel rasti. Toda v skladu z napovedmi se je rast v zadnjem četrtletju spet upočasnila.

Glede na jesensko gospodarsko napoved iz leta 2009 naj bi gospodarska rast leta 2010 znašala le 0,7 %.

Gospodarstvo EU je laže zadihalo tudi zaradi okrevanja svetovnega gospodarstva, ki je bilo v drugi polovici leta 2009 močnejše od predvidenega. Svetovne razmere še vedno zbujajo optimizem, saj naj bi po napovedih svetovna gospodarska rast leta 2010 znašala 4, 25 % (brez EU).

Kljub tem obetavnim razmeram pa bodo gospodarsko rast EU leta 2010 zavirali številni dejavniki, med drugim padanje cen nepremičnin v številnih državah EU ter manjša industrijska proizvodnja in prodaja. Napovedi za finančne trge so kljub lanskim visokim dobičkom še vedno negotove, tudi brezposelnost bo še naraščala, kar bo dodatno zaustavilo potrošnjo.

Zaradi gospodarskega nazadovanja je bila inflacija leta 2009 nizka, v EU je bila enoodstotna, v evrskem območju 0,3-odstotna. Leta 2010 naj bi v celotni EU znašala 1,4 %, kar je nekoliko več od napovedane. Napoved za evrsko območje je še vedno 1,1%.

Po najnovejši napovedi so tveganja za gospodarstvo precej izenačena. Najnovejše dogajanje na finančnih trgih tako vzbuja negotovost, po drugi strani bo svetovna gospodarska rast večja od napovedane, kar bo pozitivno vplivalo na gospodarstvo EU.

Komisija objavlja gospodarske napovedi štirikrat letno: dve obsežni gospodarski napovedi spomladi in jeseni ter dve manjši vmesni napovedi februarja in septembra. Naslednjo napoved bo objavila maja.

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave