Kruimelpad

Economisch herstel nog zwak - 25/02/2010

EU-commissaris voor economische en monetaire zaken Olli Rehn ©EU

De Commissie verwacht dat het bbp in de EU geleidelijk zal terugkeren tot het niveau van voor de recessie. Maar de economie krijgt nog steeds veel tegenwind.

Aan de langste en diepste recessie in de geschiedenis van de EU is in het derde kwartaal van 2009 een einde gekomen, toen het bbp opnieuw begon te groeien. Maar zoals verwacht zakte de groei in het vierde kwartaal weer in.

De verwachting is dat de economische groei in 2010 op een magere 0,7% blijft steken, zoals al in de herfst van 2009 werd voorspeld.

De EU heeft in de tweede helft van 2009 geprofiteerd van een krachtiger herstel van de wereldeconomie dan verwacht. Met een groeiprognose van 4,25% voor 2010 blijven de vooruitzichten voor de economie in de rest van de wereld bemoedigend.

Ondanks dit gunstige klimaat dreigt een aantal factoren voor de EU in 2010 roet in het eten te gooien. De huizenmarkt stagneert in een aantal lidstaten, de industriële productie daalt en de consument koopt minder. De toekomst van de financiële sector blijft onzeker, ondanks dat er sinds begin 2009 weer volop winst wordt gemaakt. En de werkloosheid zit in de lift, waardoor de consument nog minder gaat uitgeven.

In 2009 bleef de inflatie steken op een bescheiden 1,0% in de EU en 0,3% in de eurozone, wat wijst op een kwakkelende economie. Voor 2010 wordt uitgegaan van een inflatiecijfer van 1,4% voor de hele economie, een lichte stijging dus ten opzichte van de vorige prognose. Voor de eurozone blijft de verwachting 1,1%.

De huidige cijfers nemen de onzekerheid over het herstel dus beslist niet weg. Integendeel, de recente ontwikkelingen op de financiële markten vergroten deze nog. Anderzijds kan het onverwacht krachtige herstel van de wereldeconomie ook de EU-economie een impuls geven.

De Commissie publiceert doorgaans vier keer per jaar een economische prognose: een uitgebreide in het voor- en het najaar en daartussenin een beknopte in februari en september. De volgende staat voor mei op het programma.

Zwarte achtergrond Normale tekstgrootte Tekstgrootte 200% Stuur naar een vriend Pagina afdrukken

 

Gevonden wat u zocht?

Ja Nee

Wat zocht u?

Heeft u nog opmerkingen?

Nuttige links