Navigációs útvonal

Túl vagyunk a válságon: lassú gazdasági fellendülés vette kezdetét - 25/02/2010

Olli Rehn, a gazdasági ügyekért és a monetáris politikáért felelős biztos ©EU

A Bizottság előrejelzése szerint az Unió GDP-je fokozatosan el fogja érni a recesszió előtti szintet. A gazdaság előtt azonban állnak még kihívások.

A 2009. év harmadik negyedévében a bruttó hazai termék (GDP) nominális értéke ismét növekedésnek indult, így véget ért az EU történetének leghosszabb és legsúlyosabb gazdasági válsága. A Bizottság 2009. őszi gazdasági előrejelzésének megfelelően ugyanakkor az év utolsó negyedében a növekedés lelassult.

A legfrissebb gazdasági prognózis szerint – összhangban az őszi előrejelzéssel – a gazdaság 2010-ben várhatóan mindössze 0,7%-kal bővül.

2009 második felében az EU-t a vártnál erősebb globális fellendülés segítette. A kilátások továbbra is biztatóak, hiszen az (EU nélkül számított) világgazdaság az előrejelzések szerint 2010-ben 4,25%-kal növekedik.

E kedvező körülmény ellenére félő, hogy 2010-ben bizonyos tényezők megfékezik az EU gazdasági növekedését: az ingatlanpiac több tagállamban is gyenge lábakon áll, az ipari termelés és a kiskereskedelmi értékesítés mértéke alacsony stb. A 2009 januárjától elért magas hozamok ellenére a pénzügyi piacokat 2010-ben továbbra is a bizonytalanság jellemzi. A munkanélküliségi mutató várhatóan emelkedni fog, ami visszatarthatja a fogyasztókat a vásárlástól.

A pangó gazdasági viszonyokat illusztrálja, hogy 2009-ben az infláció az Unióban nagyon mérsékelt, 1%-os volt. Az eurózónában ez az arány 0,3%-os volt. Most úgy tűnik, az inflációs ráta 2010-ben várhatóan el fogja érni az 1,4%-os szintet az EU egészében, tehát enyhén meghaladja majd az előző előrejelzésben prognosztizált adatot. Az eurózónára vonatkozó inflációs előrejelzés (1,1%) változatlan marad.

A fellendüléssel összefüggő kockázatok a most közzétett jelentés szerint továbbra is egyensúlyban lesznek. A pénzügyi piacok közelmúltbeli fejleményei arra utalnak, hogy tovább növekedhet a bizonytalanság. A vártnál erősebb globális élénkülés ugyanakkor fellendítheti az uniós gazdaságot.

A Bizottság általában évente négy alkalommal tesz közzé gazdasági prognózist: az átfogó tavaszi és őszi előrejelzések mellett februárban és szeptemberben is készül egy-egy rövidebb időközi elemzés. A következő előrejelzést májusban készítik el.

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek