Navigointipolku

EU:n talousennuste: Talous elpyy – mutta hitaasti - 25/02/2010

Talous- ja raha-asioista vastaava komissaari Olli Rehn © EU

Haasteista huolimatta BKT:n uskotaan palaavan vähitellen taantumaa edeltäneelle tasolle.

EU:n historian pisin ja syvin taantuma päättyi vuoden 2009 kolmannella vuosineljänneksellä, jolloin reaalinen bruttokansantuote alkoi jälleen kasvaa. Vuoden viimeisellä neljänneksellä kasvuvauhti kuitenkin odotetusti hidastui.

Vuonna 2010 talouden odotetaan kasvavan vain 0,7 prosenttia, kuten viime syksyn ennusteessakin arvioitiin.

Vuoden 2009 jälkipuoliskolla maailmantalous elpyi odotettua voimakkaammin, ja tästä hyötyi myös EU:n talous. Koko maailman talousnäkymät ovat edelleen rohkaisevat, sillä maailmantalouden (EU:ta lukuun ottamatta) odotetaan kasvavan vuonna 2010 noin 4,25 prosenttia.

Suotuisasta talousympäristöstä huolimatta monet tekijät uhkaavat EU:n talouskasvua. Useissa jäsenmaissa asuntomarkkinat ovat heikot ja teollisuustuotannon ja vähittäiskaupan määrä alhainen. Rahoitusmarkkinoiden näkymät ovat epävarmat, vaikka tuotot ovat olleet suuria vuoden 2009 alusta alkaen. Työttömyys näyttää myös kasvavan, mikä puolestaan vähentää kulutusta.

Talouden hidastumisesta johtuen inflaatio oli vuonna 2009 varsin alhainen 1,0 prosenttia koko EU:ssa ja 0,3 prosenttia euroalueella. Vuonna 2010 EU:n inflaatioasteen odotetaan nousevan 1,4 prosenttiin, mikä on hieman enemmän kuin edellisessä ennusteessa arvioitiin. Euroalueen inflaatioennuste on edelleen 1,1 prosenttia.

Talouden elpymiseen liittyy talousennusteen mukaan kahdenlaisia epävarmuustekijöitä. Rahoitusmarkkinoiden viimeaikainen kehitys osoittaa, että epävakaus voi lisääntyä. On kuitenkin mahdollista, että globaalitalouden ennakoitua voimakkaampi kasvu alkaa vauhdittaa EU:n taloutta.

Komissio julkaisee yleensä neljä talousennustetta vuodessa – kattavat kevät- ja syysennusteet sekä suppeammat väliennusteet helmikuussa ja syyskuussa. Seuraava ennuste laaditaan toukokuussa.

Valitse suurikontrastinen versio Aseta sivu normaalikokoiselle fontille Kasvata fontin kokoa 200 prosentilla Lähetä sivu Tulosta sivu

 

Löysitkö etsimäsi tiedon?

Kyllä En

Mitä tietoa etsit?

Kerro ehdotuksesi.

Hyödyllisiä linkkejä