Διαδρομή πλοήγησης

Ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν ©EU

Η Επιτροπή ευελπιστεί ότι το ΑΕΠ θα επανέλθει σταδιακά στα προ της ύφεσης επίπεδα. Η οικονομία όμως εξακολουθεί να προσκρούει σε εμπόδια.

Η βαθύτερη και μεγαλύτερη σε διάρκεια ύφεση στην ιστορία της ΕΕ έληξε το τρίτο τρίμηνο του 2009, όταν το πραγματικό ΑΕΠ άρχισε ξανά να αυξάνει. Το τελευταίο όμως τρίμηνο του 2009, όπως άλλωστε αναμενόταν, σημειώθηκε επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης.

Το 2010 αναμένεται αύξηση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης κατά 0,7%, όπως προβλεπόταν και στις φθινοπωρινές προβλέψεις του 2009.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2009 η ΕΕ επωφελήθηκε από την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία ήταν τελικά μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Οι παγκόσμιες συνθήκες εξακολουθούν να είναι ενθαρρυντικές, ενώ το 2010 ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας αναμένεται να ανέλθει σε 4,25% (εκτός της ΕΕ).

Παρά το θετικό αυτό κλίμα, το 2010 ορισμένοι παράγοντες απειλούν την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως η κάμψη της στεγαστικής αγοράς σε αρκετά κράτη μέλη και η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής και των λιανικών πωλήσεων. Στο μεταξύ, αβέβαιες παραμένουν οι προοπτικές στις χρηματοπιστωτικές αγορές, παρά τα θετικά αποτελέσματα που έχουν σημειωθεί από τις αρχές του 2009. Αλλά και τα ποσοστά ανεργίας βρίσκονται σε ανοδική πορεία, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της κατανάλωσης.

Το 2009 ο πληθωρισμός ήταν 1% στην ΕΕ και 0,3% στην ευρωζώνη, αντικατοπτρίζοντας την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης. Tο ποσοστό πληθωρισμού για το 2010 στην ΕΕ συνολικά αναμένεται να φτάσει το 1,4%, ποσοστό λίγο μεγαλύτερο σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις. Για την ευρωζώνη η πρόβλεψη παραμένει η ίδια, δηλαδή ποσοστό πληθωρισμού 1,1%.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι κίνδυνοι που απειλούν την ανάκαμψη βρίσκονται υπό έλεγχο. Οι τελευταίες εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές δείχνουν ότι ενδέχεται να υπάρξει μεγαλύτερη αβεβαιότητα στον συγκεκριμένο τομέα. Όμως, μια παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη μεγαλύτερη της προβλεπόμενης αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην οικονομία της ΕΕ.

Η Επιτροπή δημοσιεύει συνήθως τις οικονομικές προβλέψεις τέσσερις φορές τον χρόνο: πλήρεις προβλέψεις την άνοιξη και το φθινόπωρο και λιγότερο διεξοδικές ενδιάμεσες προβλέψεις τον Φεβρουάριο και τον Σεπτέμβριο. Οι επόμενες προβλέψεις θα δημοσιευθούν τον Μάιο.

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι