Sti

Opsvinget er stadig skrøbeligt - 25/02/2010

Kommissær for økonomiske og monetære anliggender, Olli Rehn ©EU

Kommissionen venter, at BNP i EU gradvis vender tilbage til niveauet før krisen. Men de sorte skyer er ikke væk.

Den længste og dybeste recession i EU's historie sluttede i tredje kvartal i 2009. Da begyndte det reale BNP nemlig igen at vokse. Men som ventet faldt væksten i årets sidste kvartal.

Der regnes med lav vækst på 0,75 % i 2010, som forudsagt i prognosen fra efteråret 2009.

EU har kunnet nyde godt af, at verdensøkonomien klarede sig bedre end forventet i andet halvår af 2009. Globalt ser det stadig lovende ud: Resten af verden har udsigt til økonomisk vækst på 4,25 % i 2010.

På trods af de positive omstændigheder er der dog også sorte skyer på EU's økonomiske himmel i 2010. Blandt andet ser det skidt ud på boligmarkedet i flere lande, samtidig med at vi både fremstiller og køber færre varer. Finansmarkederne er præget af usikkerhed på trods af de store kursstigninger siden begyndelsen af 2009. Samtidig ser ledighedskøerne ud til at blive endnu længere, hvad der også vil lægge en dæmper på købelysten.

I 2009 faldt inflationen helt ned til 1,0 % i EU som helhed og 0,3 % i euroområdet, hvilket afspejler den økonomiske afmatning. I 2010 ventes et tal på 1,4 % for hele EU. Det er en anelse højere end i den sidste prognose. For euroområdet er tallet fortsat 1,1 %.

I den nuværende opdatering af prognosen er der blandede udsigter for den økonomiske genopretning. Den seneste udvikling på finansmarkederne viser, at fremtiden langt fra er sikker. Men hvis verdensøkonomien klarer sig bedre end forventet, kan det også hjælpe EU's økonomi på vej.

Kommissionen offentliggør normalt økonomiske prognoser fire gange om året – omfattende forårs- og efterårsprognoser og mindre, foreløbige prognoser i februar og september. Næste prognose kommer til maj.

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links