Navigációs útvonal

Az EU túlzotthiány-eljárást indít Görögország ellen - 03/02/2010

Euróérmék © EU

Az EU ajánlásokat ad ki Görögország számára a költségvetési hiány csökkentése és a gazdaság versenyképességének javítása céljából.

Az Európai Bizottság támogatja azt a tervet, melynek segítségével Görögország radikálisan csökkenteni kívánja 10%-ot meghaladó költségvetési hiányát. A bejelentésre egy nappal azt követően került sor, hogy Athén az államháztartás konszolidációja céljából további intézkedéseket ígért.

A Bizottság eközben jogsértési eljárást indított az ország ellen, amiért a görög kormány hamis adatokat szolgáltatott az államadósság tényleges nagyságáról. 2009 végére Görögország költségvetési hiánya megközelítette a GDP 13%-át, messze túllépve ezzel az Athén által korábban prognosztizált értéket.

A görög államháztartás problémáit az euró is megérezte. Vannak, akik attól tartanak, hogy az adósságválság a 16 tagot tömörítő euróövezet egészére kihathat.

A múlt hónapban az új görög kormány intézkedési csomagot dolgozott ki annak érdekében, hogy a költségvetési hiányt leszorítsa az Európai Unióban megengedett – a GDP 3%-ában meghatározott – határérték alá. Ezt a célt Athén a kiadások csökkentése és az adóbevételek növelése révén kívánja megvalósítani.

A terv értelmében a közeljövőben nagyarányú megszorításokra kerül sor a görög közszférában annak érdekében, hogy 2010-re a költségvetés hiánya 8,7%-ra csökkenjen. 2011-re a hiánycél 5,6%, 2012-re pedig 2,8%. Kedden a görög kormány további intézkedéseket jelentett be a deficit csökkentésére. Példaként említhető a közszféra bérbefagyasztása, illetve az üzemanyagokra kivetett adók emelése.

A Bizottság üdvözölte a bejelentést, mely az utolsó percben érkezett, és felkérte Athént, hogy az elkövetkező hetek folyamán szolgáljon további konkrétumokkal a megvalósítást illetően. Egyebek mellett a testület szükségesnek ítéli, hogy a görög kormány ütemtervben vázolja fel, milyen intézkedéseket kíván meghozni az idei év folyamán.

„Görögország nagyívű programot fogadott el azzal a céllal, hogy költségvetését egyensúlyba hozza, és gazdaságát megreformálja” – jelentette ki Joaquín Almunia gazdasági ügyekért felelős biztos.

A politikus hozzátette: „A Bizottság maradéktalanul támogatja Görögországot e nehéz feladat végrehajtása során.”

A 27-tagú Európai Unióban jelenleg 20 tagországban haladja meg az államháztartás hiánya a GDP 3%-ában meghatározott határértéket. Ennek egyik oka a globális recesszióban kereshető, melyhez foghatót a világ 1930 óta nem élt át, s amely az állami kiadások növelése révén súlyos egyensúlyhiányt eredményezett.

Az EU-tagországok költségvetési politikájának összehangolását célzó Stabilitási és Növekedési Paktum értelmében az euróövezet jelenlegi és potenciális tajgainak rendezett államháztartással kell rendelkezniük. E tekintetben az egyik követelményt az jelenti, hogy költségvetési hiányuk ne érje el a GDP 3%-át.

Ha valamelyik országban a deficit meghaladja ezt az mértéket, az EU pénzügyminiszterei ajánlásokat adnak ki, melyekben javaslatokat fogalmaznak meg a hiány lefaragására. Ha az adott ország késlekedik az ajánlásban foglaltakat végrehajtani, szankciókra számíthat, és arra is felkészülhet, hogy a jövőben nehezebben juthat majd hitelhez az Európai Beruházási Bank DeutschEnglishfrançais forrásaiból.

További információk a Görögországgal szemben indított túlzotthiány-eljárásról English (en)

A folyamatban lévő túlzotthiány-eljárások áttekintése

Stabilitási és Növekedési Paktum

Kontrasztos megjelenítés Normál betűméret Legnagyobb betűméret Küldje el az oldalt ismerősének Oldal nyomtatása

 

Megtalálta-e a keresett információt?

Igen Nem

Milyen információt keresett?

Van-e észrevétele vagy javaslata a honlappal kapcsolatban?

Hasznos linkek