Διαδρομή πλοήγησης

Σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος η Ελλάδα - 03/02/2010

Κέρματα ευρώ © EU

Η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στις συστάσεις για διόρθωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος και για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της.

Η Επιτροπή ενέκρινε το σχέδιο της Ελλάδας για περιορισμό του διψήφιου δημοσιονομικού της ελλείμματος μία ημέρα αφότου η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε αυστηρότερα μέτρα.

Η Επιτροπή ξεκίνησε επίσης διαδικασία παράβασης κατά της Ελλάδας για την αποστολή εσφαλμένων στατιστικών στοιχείων όσον αφορά το χρέος. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας στο τέλος του 2009 έφθασε το 13% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις προβλέψεις.

Λόγω της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας ασκήθηκαν πιέσεις στο ευρώ και εντάθηκαν οι φόβοι για κρίση που θα μπορούσε να επηρεάσει και τις 16 χώρες της ευρωζώνης.

Τον προηγούμενο μήνα η νέα ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε σχέδιο μέτρων για περικοπή των δαπανών και αύξηση της φορολογίας με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, που είναι το ανώτατο όριο για την ΕΕ.

Το σχέδιο, το οποίο προβλέπει περικοπή των δημόσιων δαπανών, θέτει στόχους για έλλειμμα 8,7% του ΑΕΠ το 2010, 5,6% το 2011 και 2,8% το 2012. Την Τρίτη η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε περισσότερα μέτρα για μείωση του ελλείμματος, όπως ευρύτερο πάγωμα των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και μεγαλύτερη φορολόγηση των καυσίμων.

Κρίνοντας θετικά αυτά τα τελευταία μέτρα, η Επιτροπή ζήτησε από την Ελλάδα να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις τις επόμενες εβδομάδες, καθώς και χρονοδιάγραμμα των μέτρων που σκοπεύει να πάρει φέτος.

"Η Ελλάδα κατάρτισε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για να διορθώσει τις δημοσιονομικές της ανισορροπίες και να αναμορφώσει την οικονομία της", δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Χοακίν Αλμούνια.

Πρόσθεσε δε, ότι "η Επιτροπή παρέχει πλήρη στήριξη στην Ελλάδα σ' αυτό το δύσκολο έργο."

Είκοσι από τα 27 κράτη της ΕΕ παρουσιάζουν έλλειμμα πάνω από το όριο του 3% ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης ύφεσης που πλήττει τον κόσμο μετά την ολέθρια οικονομική κρίση του 1930.

Το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης της ΕΕ – δηλαδή η συμφωνία των κρατών μελών για τον συντονισμό των εθνικών δημοσιονομικών πολιτικών – ορίζει ότι τα σημερινά αλλά και τα εν δυνάμει μέλη της ευρωζώνης πρέπει να διατηρούν τα δημόσια οικονομικά τους υγιή.

Όταν ένα κράτος μέλος υπερβαίνει το όριο, οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ εκδίδουν συστάσεις για μείωση του ελλείμματος. Τα μέλη που δεν συμμορφώνονται γρήγορα ενδέχεται να αντιμετωπίζουν κυρώσεις και προβλήματα όσον αφορά τη χορήγηση δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων DeutschEnglishfrançais.

Περισσότερα για το υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας English (en)

Επισκόπηση των τρεχουσών διαδικασιών υπερβολικού ελλείμματος

Σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης της ΕΕ

Επιλέξτε υψηλή αντίθεση Επιλέξτε κανονικό μέγεθος γραμματοσειράς Αυξήστε το μέγεθος κατά 200% Στείλτε σε ένα φίλο Εκτύπωση

 

Βρήκατε την πληροφορία που ζητούσατε;

Ναι Όχι

Ποια πληροφορία ζητούσατε;

Έχετε να προτείνετε κάτι;

Χρήσιμοι σύνδεσμοι