Sti

Grækenland: EU's procedure ved uforholdsmæssigt store underskud - 03/02/2010

Euromønter © EU

EU vedtager henstillinger for at rette op på Grækenlands budgetunderskud og gøre økonomien mere konkurrencedygtig.

Kommissionen har givet grønt lys for Grækenlands plan for at mindske underskuddet, der har nået astronomiske højder. Det sker efter, at landet har lovet at tage hårdere fat om problemet.

Kommissionen har også indledt en såkaldt overtrædelsesprocedure mod Grækenland for at indsende falske gældsoplysninger. Landet kom ud af 2009 med et budgetunderskud på næsten 13 % af bruttonationalproduktet. Dette tal var meget højere end forudset.

På grund af bekymringerne om de græske statsfinanser er euroen kommet under pres, og mange frygter nu en gældskrise, der kan få betydning for alle de 16 lande, der bruger euroen.

Sidste måned løftede den nye græske regering sløret for en pakke med nedskæringer og initiativer, der skal skaffe flere skatteindtægter. Dermed skulle underskuddet kunne bringes ned under de 3 % af BNP, som er loftet i EU.

Planen, som medfører nedskæringer overalt i den offentlige sektor, indeholder underskudsmål på 8,7 % af BNP i 2010, 5,6 % i 2011 og 2,8 % i 2012. I tirsdags lancerede den græske regering flere initiativer, der skal mindske underskuddet, bl.a. et generelt lønstop for offentligt ansatte og højere brændstofafgifter.

Kommissionen tog godt imod de tilsagn, der var givet i 11. time, og bad Grækenland om mere konkrete oplysninger i de kommende uger. Den efterlyste også en køreplan for de planer, der er lagt for i år.

"Grækenland har vedtaget et ambitiøst program for at rette op på statsfinanserne og reformere økonomien", udtaler EU's økonomikommissær Joaquín Almunia.

"Grækenland har Kommissionens fulde støtte i denne vanskelige opgave."

Tyve af de 27 EU-lande kæmper med underskud, der ligger over loftet på 3 %. Problemet er opstået i kølvandet på den værste globale afmatning siden 1930'erne, som har været katastrofal for de offentlige udgifter.

Ifølge EU's stabilitets- og vækstpagt – aftalen mellem medlemslandene om at koordinere den nationale økonomiske politik – skal nuværende og kommende medlemmer af euroområdet have orden i statsfinanserne.

Når et land overskrider grænsen på 3 %, kommer EU's finansministre med bud på, hvordan underskuddet kan mindskes. Hvis et land ikke overholder køreplanen, kan det blive idømt bøder og få mindsket adgangen til lån fra Den Europæiske Investeringsbank DeutschEnglishfrançais.

Mere om det uforholdsmæssigt store underskud i Grækenland English (en)

Oversigt over løbende undersøgelser af store offentlige underskud

EU's stabilitets- og vækstpagt

Vælg høj kontrast Normal skriftstørrelse Forstør skrift med 200 procent send til en ven udskriv siden

 

Fandt du det, du søgte?

Ja Nej

Hvad ledte du efter?

Har du forslag til forbedringer?

Nyttige links