Навигационна пътека

Гърция – процедура на ЕС за прекомерен дефицит - 03/02/2010

Монети евро © ЕС

Приети са препоръки за коригиране на бюджетния дефицит на Гърция и подобряване на конкурентоспособността на нейната икономика.

Комисията подкрепи плана на Гърция за овладяване на двуцифрения бюджетен дефицит един ден след като страната обеща повече действия.

Комисията откри също така процедура за нарушение срещу Гърция за изпращането на неверни данни за дълга. Страната приключи 2009 г. с бюджетен недостиг от близо 13 % от брутния вътрешен продукт – далеч над предвиденото.

Безпокойството за гръцките финанси оказва натиск върху еврото и поражда страхове от дългова криза, която може да засегне всички 16 държави от еврозоната.

Миналия месец новото гръцко правителство представи пакет от мерки за съкращаване на разходите и засилване на данъците с цел свеждане на дефицита под разрешената в ЕС граница от 3 % от БВП.

Планът предвижда сериозни ограничения на разходите в публичния сектор и определя целеви равнища за дефицита от 8,7 % за 2010, 5,6 % за 2011 и 2,8 % за 2012 г. Във вторник гръцкото правителство обяви допълнителни мерки за намаляване на дефицита, включващи повсеместно замразяване на заплатите в публичния сектор и по-високи данъци върху горивата.

Комисията приветства тези обещания и помоли Гърция за по-конкретна информация през следващите седмици, в това число за график за изпълнение на предвидените през тази година мерки.

„Гърция прие амбициозна програма за коригиране на своя фискален дисбаланс и за реформа на икономиката си“, каза комисарят по икономически въпроси Хоакин Алмуния.

„Комисията напълно подкрепя Гърция в тази трудна задача“.

20 от 27-те страни от ЕС имат дефицити, надхвърлящи прага от 3 %, след като най-дълбоката рецесия от 30-те години на миналия век насам предизвика рязък скок в публичните разходи.

Пактът за стабилност и растеж на ЕС, с който държавите-членки са се споразумели да координират националните си парични политики, изисква от сегашните и бъдещи членове на еврозоната да поддържат публичните си финанси в добро състояние.

Когато някоя страна прехвърли допустимата граница, финансовите министри от ЕС излизат с препоръки за намаляване на дефицита. Страните, които не реагират навреме, са заплашени от санкции и по-труден достъп до заеми от Европейската инвестиционна банка DeutschEnglishfrançais.

Повече за прекомерния дефицит в Гърция English (en)

Текущи процедури за прекомерен дефицит

Пакт на ЕС за стабилност и растеж

Висококонтрастна версия Нормален размер на шрифта Максимален размер на шрифта Изпратете на приятел Разпечатайте страницата

 

Намерихте ли търсената от вас информация?

Да Не

Какво търсехте?

Имате ли предложения?

Полезни връзки