Navigacijska pot

Reševanje javnih financ - 27/01/2010

Evrski kovanci na plakatu s simbolom evra © EU

Litva in Malta naj bi imeli več časa za reševanje javnofinančnih težav; Madžarska in Latvija dosegli zadane cilje.

Evropska komisija je dvajsetim državam članicam določila rok, do katerega morajo zmanjšati proračunski primanjkljaj, kar je bistveno za gospodarsko stabilnost in rast, v času ko se Evropska unija trudi rešiti iz recesije. Pregled razmer na Madžarskem, v Latviji, Litvi in na Malti kaže, da so vse štiri države uvedle ustrezne ukrepe za zmanjševanje primanjkljaja.

Madžarska in Latvija sta na dobri poti, da svoje finance uredita do roka. Evropska komisija pa je finančnim ministrom EU predlagala, naj Malti in Litvi podaljšajo rok za ponovno vzpostavitev fiskalne discipline, in sicer do leta 2011 za Malto in 2012 za Litvo. Gospodarska rast v obeh državah je bila namreč manjša, kot je Komisija predvidela julija, ko jima je določila rok.

Evropske države se v najhujši gospodarski krizi po drugi svetovni vojni trudijo omejiti svoj javnofinančni primanjkljaj. Ta se je povečal, ker se je zaradi reševanja bančnih sistemov in oživljanja gospodarstva okrepila javna poraba. Številne države so se pri tem morale zadolžiti, saj je zaradi recesije davčni priliv strmo upadel, vedno več ljudi pa živi od podpore za brezposelne. Odplačevanje dolga je kljub nizkim obrestnim meram že zdaj drago. Morebitno povečanje obrestnih mer bi upočasnilo okrevanje gospodarstva.

Pakt EU stabilnosti in rasti, s katerim so se države članice dogovorile o usklajevanju proračunskih politik, od držav članic evrskega območja in držav kandidatk za vstop v to območje zahteva zdravo javnofinančno stanje in proračunski primanjkljaj pod 3 % BDP. Če država članica prekorači to mejo, finančni ministri EU izdajo priporočila za zmanjšanje primanjkljaja. Državam članicam, ki jim primanjkljaja ne uspe zmanjšati, se lahko naloži kazen, težje pa tudi pridobivajo posojila pri Evropski investicijski banki DeutschEnglishfrançais .

Zaenkrat ima prevelik proračunski primanjkljaj 20 držav članic EU, med njimi tudi Slovenija, ki je priporočila za zmanjšanje primanjkljaja prejela decembra 2009.

Madžarska je dosegla ciljni delež primanjkljaja za leto 2009 (3,9 % BDP), zdaj pa ima čas do leta 2011, da ga zniža pod 3 % BDP. Latviji je v skladu s priporočili EU do konca leta uspelo pričakovani primanjkljaj zmanjšati na manj kot 10 % BDP. Za leto 2010 je ciljni delež primanjkljaja 8,5 % BDP.

Javnofinančni primanjkljaj Litve je lani narasel na skoraj 9,5 % BDP, kar je velik skok v primerjavi s 3,2 % v letu 2008. Proračunski primanjkljaj Malte je bil ob koncu leta 2008 4,7 % BDP, za leto 2009 pa naj bi se zmanjšal na 3,8 % BDP.

Pregled tekočih postopkov v zvezi s prekomernim proračunskim primanjkljajem English

Pakt stabilnosti in rasti EU

Različica z močnim kontrastom Normalna velikost črk Povečaj črke za 200 odstotkov pošlji prijatelju natisni stran

 

Ste našli želene informacije?

Da Ne

Kaj ste iskali?

Ali imate kakšne predloge?

Uporabne povezave